2020. június 1. hétfő Tünde

Hírek - Piac

Nincs megállás: Brazília még több marhát és sertést exportál 2020-ban

Ideálisak az értékesítési feltételek mióta az USA és Kína összeveszett, és kitört az afrikai sertéspestis az ázsiai országban. A magas felvásárlási árak csökkenő takarmányköltségekkel párosulnak Brazíliában. Az állattenyésztést a kormány bőkezű támogatásai is segítik. A növekvő termelési kedv még az olyan lassan fejlődő állatból is, mint a marha, csaknem 7 százalékos exportárulap-növekedést képest teremteni.
 
 

A barzil kormány kedvezményes beruházási hitelekkel és tenyészanyag-vásárlási támogatásokkal segíti a szarvasmarha szektort - összesen 1,2 milliárd dolláros, azaz 360 milliárd forintos keretösszeggel -, de enélkül is remek kilátásoknak örvendenek az ottani állattartók:

 • Kína fehérjeéhségének köszönhetően jó áron adható el a marha- és sertéshús,
 • az idei szója- és kukoricatermés rekord nagyságú lett, így megvannak az alapok az állomány növeléséhez,
 • és úgy tűnik, a jövő évi időjárás is ideális lesz a takarmánybázis megteremtéséhez.

Egyszóval minden adott ahhoz, hogy a növékvő felvásárlási árak alacsony termelési költségekkel párosuljanak, így az állattartás igazán nyereségessé váljon. Ez persze növeli a termelési kedvet, így az USDA előrejelzése szerint Brazília marhahús-termelése 2020-ban 3 százalékos emelkedéssel új csúcsot állíthat be 10,5 millió tonnával. A hazai fogyasztás szűk 8,2 millió tonna, így egy bő 2,3 milliós tonnás exportárualap keletkezik. A marhahús kivitele 2020-ban csaknem 7 százalékkal nőhet az USDA számításai szerint. Ebből a húsféleségből nemcsak Kína vásárol sokat (a teljes mennyiség 35 százalékát), hanem Egyiptom, Oroszország, Chile és a Közel-Kelet is. Az amerikai elemzők egyelőre nem számolnak az Európával kötendő Mercosur-megállapodással, mivel ennek ratifikálása még legalább egy évet igénybe vesz az uniós tagállamok részéről. Sőt, az is megeshet, hogy néhány ország megtorpedózza a megállapodást.

A sertésállomány növékedését 3,5 százalékosra becsülik az USDA elemzői, amit szintén a takarmányköltségek csökkenése és a növekvő átvételi árak hajtanak. A sertéshústermelés 4,5 százalékos emelkedéssel 4,1 millió tonnára nőhet 2020-ban, és ezzel egymillió tonnás exportbázist hozna létre. A sertéshús exportja az USDA számításai szerint jövőre 15 százalékkal bővül. 2019-ban Kína vásárolta meg a külpiacokra vitt barzil sertéshúsmennyiség felét.

Csupán két dolog aggasztja a brazilokat: saját fizetőeszközük árfolyamhullámzása és a vámháború potenciális lezárulása az USA és Kína között. Az Európával kötendő szabadkereskedelmi megállapodásnak is lényeges hatása lesz a marhaszektorra, ám ez 2020-ra biztosan nem lép életbe.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu