Nincs megállás: Brazília még több marhát és sertést exportál 2020-ban

agrarszektor.hu
Ideálisak az értékesítési feltételek mióta az USA és Kína összeveszett, és kitört az afrikai sertéspestis az ázsiai országban. A magas felvásárlási árak csökkenő takarmányköltségekkel párosulnak Brazíliában. Az állattenyésztést a kormány bőkezű támogatásai is segítik. A növekvő termelési kedv még az olyan lassan fejlődő állatból is, mint a marha, csaknem 7 százalékos exportárulap-növekedést képest teremteni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A barzil kormány kedvezményes beruházási hitelekkel és tenyészanyag-vásárlási támogatásokkal segíti a szarvasmarha szektort - összesen 1,2 milliárd dolláros, azaz 360 milliárd forintos keretösszeggel -, de enélkül is remek kilátásoknak örvendenek az ottani állattartók:

  • Kína fehérjeéhségének köszönhetően jó áron adható el a marha- és sertéshús,
  • az idei szója- és kukoricatermés rekord nagyságú lett, így megvannak az alapok az állomány növeléséhez,
  • és úgy tűnik, a jövő évi időjárás is ideális lesz a takarmánybázis megteremtéséhez.

Egyszóval minden adott ahhoz, hogy a növékvő felvásárlási árak alacsony termelési költségekkel párosuljanak, így az állattartás igazán nyereségessé váljon. Ez persze növeli a termelési kedvet, így az USDA előrejelzése szerint Brazília marhahús-termelése 2020-ban 3 százalékos emelkedéssel új csúcsot állíthat be 10,5 millió tonnával. A hazai fogyasztás szűk 8,2 millió tonna, így egy bő 2,3 milliós tonnás exportárualap keletkezik. A marhahús kivitele 2020-ban csaknem 7 százalékkal nőhet az USDA számításai szerint. Ebből a húsféleségből nemcsak Kína vásárol sokat (a teljes mennyiség 35 százalékát), hanem Egyiptom, Oroszország, Chile és a Közel-Kelet is. Az amerikai elemzők egyelőre nem számolnak az Európával kötendő Mercosur-megállapodással, mivel ennek ratifikálása még legalább egy évet igénybe vesz az uniós tagállamok részéről. Sőt, az is megeshet, hogy néhány ország megtorpedózza a megállapodást.

EZ IS ÉRDEKELHET

A sertésállomány növékedését 3,5 százalékosra becsülik az USDA elemzői, amit szintén a takarmányköltségek csökkenése és a növekvő átvételi árak hajtanak. A sertéshústermelés 4,5 százalékos emelkedéssel 4,1 millió tonnára nőhet 2020-ban, és ezzel egymillió tonnás exportbázist hozna létre. A sertéshús exportja az USDA számításai szerint jövőre 15 százalékkal bővül. 2019-ban Kína vásárolta meg a külpiacokra vitt barzil sertéshúsmennyiség felét.

Csupán két dolog aggasztja a brazilokat: saját fizetőeszközük árfolyamhullámzása és a vámháború potenciális lezárulása az USA és Kína között. Az Európával kötendő szabadkereskedelmi megállapodásnak is lényeges hatása lesz a marhaszektorra, ám ez 2020-ra biztosan nem lép életbe.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 24. 05:58