Élelmiszerbotrány: Brüsszel májusban uniós razziát indít

agrarszektor.hu
Összehangolt kampányt indít májusban az Európai Bizottság (EB) a "kettős élelmiszermérce" uniós vizsgálatára. A tagországi akciókat arra a módszertanra alapozzák, amelyet áprilisra az EB kutatóközpontja dolgoz ki.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Legalább tizenhat tagállam támogatja azt az új módszertant, amelyet az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (JRC) fejleszt ki - jelentette be Prágában Vìra Jourová jogérvényesülésért és fogyasztópolitikáért felelős uniós biztos. A módszertan várhatóan áprilisra készül el, erre alapozva pedig az EB májusban uniós szintű kampányt kíván indítani a "kettős élelmiszermérce" vizsgálatára.

A biztos szerint összehangolt tagországi akciókra lehet számítani, amelyek az élelmiszeripari termékek minőségére terjednek ki. A kémiai és szenzoros ellenőrzést jelentő minőségvizsgálatok olyan termékeket érintenek majd, amelyek a legtöbb tagállamban forgalomban vannak. Az első eredményeket 2018 végére várják.

Mint ismert, a "kettős élelmiszermércéről" tavaly robbant ki uniós vita, mivel több közép-kelet-európai tagállam - köztük Magyarország - azt állította, hogy az élelmiszermultik ugyanolyan márkajelzéssel és csomagolással sokszor rosszabb minőségű termékeket forgalmaznak a közép-kelet-európai régióban, mint Nyugat-Európában. Magyarország a kifogásokat saját vizsgálatokkal is igyekezett alátámasztani, de ezek a "kettős mérce" létezését szakmai alapon nem igazolták, és - miként más tagállamok ellenőrzéseinél is - a vizsgálatok hitelességével kapcsolatban jelentős kifogások merültek fel.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az unió helyzetéről szóló tavalyi értékelő beszédében ennek ellenére úgy foglalt állást, hogy nem fogadható el, ha Európa egyes részein azonos csomagolással és márkajelzéssel alacsonyabb minőségű élelmiszereket árulnak az embereknek. Ezért kilátásba helyezte, hogy Brüsszel erősebb hatáskört biztosít a nemzeti hatóságoknak számára ahhoz, hogy mindenhol felszámolják a jogellenes gyakorlatokat. Emellett azonban azt is hozzátette, hogy a vizsgálatoknak egzakt eljárásokon kell alapulniuk, ezért bízta meg a bizottság a JRC-t az új módszertan kidolgozásával.

A májusban induló ellenőrzési kampány azt a célt is szolgálja, hogy véget lehessen vetni a "kettős minőségről" szóló vitáknak - jelentette ki most Vìra Jourová. Szerinte ugyanakkor nem kelet-nyugati nézeteltérésről van szó, és ezt az is bizonyítja, hogy már tizenhat tagállam ért egyet az új módszertan létrehozásával.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?