Teljesen átalakultak a folyók Magyarországon: hatalmas változások történtek

Teljesen átalakultak a folyók Magyarországon: hatalmas változások történtek

agrarszektor.hu
A Föld legveszélyeztetettebb ökoszisztémái közé tartoznak a nagy folyók árterületei, ráadásul a használatuk a jövőben várhatóan tovább növekszik. Ugyanakkor a megőrzésükhöz vagy helyreállításukhoz fontos megismerni, hogy miként alakultak át az emberi tájhasználat hatására. A problémák a kanyarulatok átvágásával kezdődtek, de lenne rájuk megoldás.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Érdekes látni, hogy míg a XVIII. században a Duna a már mentett oldalon található nagybaracskai ágrendszerben és a mai Ferenc-csatorna rendszerében folyt, és például nagyon távol Mohácstól, azonban a második Habsburg katonai felmérés idején egyértelműen látszik, hogy már a jelenlegi mederben folyik, tehát a Mohács melletti mederben. Sőt az eredmények végül is megmutatták, hogy a vizes élőhelyek összterülete a térképek tanúsága szerint mintegy az ötödére csökkent, és jelentősen változott a a folyami ártéri élőhelytípusok nagysága és összetétele is

- fogalmazott az InfoRádióban Erős Tibor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet igazgatója, aki annak a kutatásnak a vezetője volt, amelyben többek között egy térképezési feladat végrehajtása volt. Emellett még a tanulmányban a Duna-Dráva Nemzeti Park szakembereivel együtt értékelték, hogy melyek a legértékesebb élőhelyek a megőrzésre.

A magyarországi Duna-szakaszon kiemelkedően jelentős a gemenci ártér, ahová egyébként szabadon lehet kirándulni és kék turistaösvény is vezet; itt nagyon értékes folyami élőhelyek találhatók, tehát a hidrológiai grádiens minden szegmensét lefedik ezek az élőhelyek

- mutatott rá. A Duna medrének süllyedése és a mellékágrendszer feltöltődési folyamatai miatt szükséges, de nem elégséges egy egy mellékág helyreállítása vagy kotrása, ahogy a szakemberek hangsúlyozzák is: átfogó restaurációs tervre van szükség.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egész Alsó-Duna-szakaszt meg kellene célozni. Miért is kell kivezetni a vizet a mellékágakba? Mert ez jelentősen csökkentheti a medersüllyedési folyamatokat, másrészt így végül is csökken az ártéri, sőt a távolabbi területek kiszáradása is, nő a vízvisszatartás, ami kiemelten fontos lesz a várható aszályos évtizedekben

- közölte. Hozzátette, emellett növekedne a vízi élőhelyek sokfélesége és biodiverzitása is, ami meg már természetvédelmi szempontból is fontos.

Sokan szokták kérdezni, hogy miért is csökken a meder, ami miatt fontos a mellékágrendszerben is gondolkozunk; ez végül is egy hosszabb, évtizedekre visszanyúló folyamatnak az eredménye, sőt ha még korábbra tekintünk, a múltbeli folyamszabályozások miatt levágták a kanyarulatokat, ezt igazolják végül is a historikus térképeink, a kiegyenesedett mederben sokkal gyorsabban és nagyobb erővel megy le a víz, ami mélyíti a medret. Biztos, hogy tényleg nagyobb léptékű tájtervezésre van szükség, amiben együttműködés szükséges a vízügyi szervezetek és a nemzeti parkok között, de a civil szervezetek és a kutatók között is, hogy ezeket a feladatokat megoldják

- foglalta össze Erős Tibor.

Címlapkép forrása: MTI/Mohai Balázs

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?