Itt a rendelet a kötelező élelmiszer-bejelentésről

Itt a rendelet a kötelező élelmiszer-bejelentésről

agrarszektor.hu
Csütörtökön késő este megjelent a kormány 80/2024. (IV. 11.) Korm. rendelete egyes mezőgazdasági termékek Magyarországra történő behozatalával kapcsolatos intézkedésekről, vagyis már rendelkezésre áll a jogszabályi háttere annak az intézkedéscsomagnak, amelyről Nagy István agrárminiszter a legutóbbi kormányinfón beszélt. A jogszabály újabb adminisztrációs terhet jelent az élelmiszerágazat szereplőinek, a hatóságok ellenőrzik a bejelentést, és ha hibát találnak, akár 40 százalékos bírság is jöhet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A rendelet értelmében a háborúra hivatkozva a veszélyhelyzet ideje alatt egy sor mezőgazdasági termék Magyarország területére történő előzetesen be kell jelenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (NÉBIH). A bejelentésköteles termék Magyarország területén tranzitforgalom keretében történő átszállítását nem kell előzetesen bejelenteni. A jogszabály a kihirdetését követő 5. napon, vagyis április 16-án lép hatályba.

A rendelet nem a magáncélú felhasználásra vagy fogyasztásra szánt árukra vonatkozik, amennyiben a termékbehozatal mennyisége az adott bejelentésköteles termék tekintetében nem éri el a 25 kilogramm vagy a 25 liter mennyiséget.

EZ IS ÉRDEKELHET

Írásban, magyar nyelven

A bejelentést a bejelentésköteles terméket értékesítő, vagy az importot szervező, illetve a fuvart bonyolító szereplőnek kell megtennie írásban, amelynek tartalmaznia kell a lakcímadatokat, a FELIR-azonosítót és számos más adatot is, így például a termék megnevezését, vámtarifaszámát, származási országát és egyéb jellemzőit.

A bejelentést a NÉBIH honlapján közzétett formanyomtatványon kell megtenni magyar nyelven, legkésőbb a behozatalt megelőző 24 órával, légi vagy vízi úton történő behozatal esetén legkésőbb a behozatalt megelőző 6 órával. Némileg könnyíti az importőrök helyzetét, hogy egy bejelentésben – ugyanazon bejelentésköteles termékre – több behozatal is megjelölhető, amennyiben a behozatali időpontok nem terjednek túl a bejelentéstől számított 30. napon. A hiánytalanul kitöltött bejelentés befogadásáról a NÉBIH elektronikus úton haladéktalanul visszaigazolást küld a bejelentő részére.

A fuvart kíséri és bírság is jöhet

Fontos, hogy a bejelentés dokumentációjának a szállítmányt kísérnie kell, azt a bejelentőnek a fuvarozást végző vagy azt szervező rendelkezésére kell bocsátania. Annál is inkább, mert a rendeletben foglaltak megtartását a rendőrség és az állami adó- és vámhatóság ellenőrzi.

Az éjjel megjelent közlönyben szerepel egy másik intézkedés is, amelyet az agrárminiszter bejelentett. A kormány a gabonaágazat helyzetének javítását szolgáló intézkedésként felhívja a pénzügyminisztert, hogy az agrárminiszter bevonásával készítsen előterjesztést a gázolaj jövedéki adó visszaigénylés 2024. május 1. napjától 90 százalék mértékre történő növeléséről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?