2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Olcsóbb lehet az élelmiszer: csökkentenék az áfát!

agrarszektor.hu
Három verzióban készít újabb kormányjavaslatot az élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentésére a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A tárca 5 százalékra mérsékelné a mai 25 és 18 százalékos kulcsokat. A minisztérium elsősorban a válságban lévő sertés- és baromfiágazat termékeinek áfáját mérsékelné. A második tervezet e termékkört kiegészítené a kenyérrel és a tejjel, a harmadik pedig a tojással és az étolajjal.

A VM számításai szerint évi 240 milliárd forint költségvetési bevételkiesést okozna, ha valamennyi alapvető élelmiszerre 5 százalékos áfa lépne életbe. A veszteségek jelentős része viszont megtérülne, mert többletbefizetések származnának abból, hogy a gazdaság kifehéredne, a fogyasztás pedig nem esne vissza - hangoztatják ágazati szakértők.

Újabb tanulmányt terjeszt a kormány elé a VM annak érdekében, hogy az élelmiszerek áfáját csökkenteni lehessen - tudta meg az Agromonitor. A VM előterjesztésével a kormány már a közeljövőben foglalkozhat, de döntés csak az év végén születhet. Így az esetleges adóváltozások csak 2012-től léphetnének életbe.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31