Nem lesz olcsóbb a kenyerünk, hiába több a búza

agrarszektor.hu
Bár több és jobb minőségű búza termett az országban, mint vártuk, a kenyér ára nem valószínű, h lejjebb fog menni.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Vancsura József, a felsőszentiváni FEB Agro Felsőbácskai Zrt ügyvezető igazgatója és a Magyar Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a nemzetközi gabonaelemzőkkel együtt megerősítik, hogy a búza világpiaci ára nem fog csökkeni.

Az aratás 97 százaléka befejeződött, a vártnál és a tavalyihoz képest is több és megfelelőbb minőségű a termés, mintegy 4 millió tonna. Ennek hozzávetőleg 70százaléka étkezési minőségű, 12. millió tonnát pedig exportálnak belőle. Tehát, bár bőven elég felhasználható búza marad hazánk területén, várhatóan mégsem csökken a kenyér ára - írja a baon.hu.

Szem előtt kell azonban tartani, hogy a világpiac alakítja nálunk is az árakat, tehát hiába megfelelő a gabonamennyiség, vagy akár többszöröse a vártnak és a szükségesnek, a nálunk eladott kenyér (illetve liszt) árát a világpiac szabja meg. A gazdák szerint több oka is lehet annak, hogy nem csökken a búza ára, például az, hogy Németországban és Oroszországban is igen sok malmi búza termett idén, így rengeteget fognak exportálni. Az is fontos lehet, hogy a hazai hatalmas tároló kapacitásokkal rendelkező termelők kivárnak, s nem sietnek értékesíteni a terméket. 

Mások kiemelik, hogy bár jobb a búza minősége, de mivel 50 forint körül alakul a felvásárlási ára, azaz nem esett vissza, ahogy az szokott ilyenkor aratás idején, így nem valószínű, hogy árcsökkenés történne. Ami gondot jelenthet még, az a szállítási költségek emelkedése.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?