Dühöngenek a spanyolok: túl olcsó az olajbogyó

MTI
Több tízezer olivatermelő tiltakozott Madridban az alacsony árak és a potenciális amerikai büntetővámok ellen. A spanyol agrárminiszter igyekezett csitítani a több tízezres tömeget.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Több tízezer spanyol olivatermelő vonult utcára a spanyol fővárosban csütörtökön, hogy tiltakozzon az alacsony fogyasztói árak és az ágazatot súlyosan érintő amerikai büntetővám-tervezet ellen - adta hírül az MTI. A készülő vámháborúról itt írt az Agrárszektor.hu:

EZ IS ÉRDEKELHET

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

A tüntetők elsősorban egy méltányos árképzési rendszer biztosítását követelték a spanyol kormánytól, hogy a fogyasztói árak ne mehessenek a termelői árak alá, jelenleg ugyanis ez a helyzet. Spanyolországban 2018-ban 26 százalékkal, idén pedig 44 százalékkal csökkent az olivaolaj fogyasztói ára, átlagosan kilogrammonként két euróra. Míg a Nemzetközi Olivatanács által meghatározott termelői ár 2,75 euró - hangsúlyozták a megmozdulás résztvevői. A tiltakozók szerint Spanyolországban több mint 250 ezer család megélhetése függ az olajbogyó-termeléstől és az olivaolaj előállítástól.

Az érdekvédelmi szervezetek arra is felhívták a figyelmet, hogy a dél-európai ország 2,6 millió hektárnyi olajbogyó-ültetvényével a világ elsőszámú olivaolaj-termelőjének számít.  A termelők attól tartanak, hogy ha a termékeikre bevezetik a 25 százalékos amerikai büntetővámot, az ellehetetleníti fennmaradásukat. Luis Planas, spanyol agrárminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: az árcsökkenéshez hozzájárult az elmúlt két szezon rekordtermése, de az ágazati szakmai szervezetekkel már dolgoznak egy olyan önszabályozó rendszer kialakításán, amely az Európai Unió számára is elfogadható.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?