Drasztikus változás a magyar mezőgazdaságban: teljesen átalakult a munka világa

Drasztikus változás a magyar mezőgazdaságban: teljesen átalakult a munka világa

agrarszektor.hu
Ma már egy gazdálkodónak nagyon sok mindenhez értenie kell, legyen szó akár a könyvelésről, a pályázatírásról, vagy a növényorvosi teendőkről, hiszen a mezőgazdaság már nem feltétlenül arról szól, mint 10-20 éve - hangsúlyozta Szigeti Tamás, a Szigeti Farm családi gazdálkodója. A fiatal szakember szerint a magyar agrárium egyik legnagyobb problémája jelenleg a generációváltás, és habár az ő gazdaságukban is okozott gondokat, mostanra kialakítottak egy olyan munkamegosztást, amellyel zökkenőmentesen és összehangoltan tudják működtetni a vállalkozást.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kalocsától 10 km-re, Szakmár településen található a Szigeti Farm, ahol már évtizedek óta a növénytermesztés és az állattenyésztés a meghatározó vonalak, két éve pedig a falusi vendéglátás is a mindennapok részét képezi a vállalkozásnál - mondta Szigeti Tamás, aki 2021-ben a Portfolio Agrárdíjak "Az év fiatal agrárszakembere" kategória egyik jelöltje volt. Hozzátette, ő a családi gazdaságon túl a Kalocsa környéki, dél-alföldi gazdák érdekeit is igyekszik összefogni, így agrárszaktanácsadás keretein belül segíti őket az adminisztrációban, valamint a pályázatírásban.

Szigeti Tamás szerint az egyik legfontosabb dolog most a magyar agrárszektorban, hogy nagyon kicsi a 40 év alatti gazdák aránya, ezért is van nagy igény arra, hogy a különböző digitális feladatokban és adminisztrációs teendőkben segítséget kapjanak. Kiemelte, természetesen a generációváltás problémái náluk is megmutatkoztak, de mostanra kialakult egy olyan feladatmegosztás a gazdaságban, hogy valaki a feladatok gyakorlati részével foglalkozik, más pedig a pályázati, fejlesztési oldallal.

Most már nem arról szól a mezőgazdaság, mint 10-20 évvel ezelőtt, hogy csak vasvilla meg gumicsizma, ma már egy gazdálkodó szakembernek nagyon sok mindenhez kell értenie, így akár a könyvelési feladatokhoz, a finanszírozási kérdések egyeztetéséhez, a pályázatíráshoz  és a növényorvosi teendőkhöz egyaránt. Nagyon széles spektrumú a mezőgazdaság, mindenki meg tudja benne találni a számítását, és azt kell mindenkinek csinálnia amihez ért, és amit a legjobban szeret.

A Portfolio Csoport 2021-ben is díjazta a legsikeresebb és legkiemelkedőbb agrárgazdasági szereplőket, és az Agrárszektor 2021 Konferencián kiosztották a Portfolio Agrárdíjakat. Egy 10 tagból álló szakmai zsűri döntött az év női agrárvállalkozójáról, az év fiatal agrárszakemberéről, az év kertészetéről, az év állattenyésztőjéről, az év növénytermelőjéről, az év agrárinnovációjáról, az év agrárberuházásáról, valamint a Portfolio Agrárgazdaságért díj nyerteséről. A 2021-es díjazottakról itt találhatóak bővebb információk:

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55