2022. szeptember 26. hétfő Jusztina

Drasztikus változás a magyar mezőgazdaságban: teljesen átalakult a munka világa

agrarszektor.hu
Ma már egy gazdálkodónak nagyon sok mindenhez értenie kell, legyen szó akár a könyvelésről, a pályázatírásról, vagy a növényorvosi teendőkről, hiszen a mezőgazdaság már nem feltétlenül arról szól, mint 10-20 éve - hangsúlyozta Szigeti Tamás, a Szigeti Farm családi gazdálkodója. A fiatal szakember szerint a magyar agrárium egyik legnagyobb problémája jelenleg a generációváltás, és habár az ő gazdaságukban is okozott gondokat, mostanra kialakítottak egy olyan munkamegosztást, amellyel zökkenőmentesen és összehangoltan tudják működtetni a vállalkozást.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Kalocsától 10 km-re, Szakmár településen található a Szigeti Farm, ahol már évtizedek óta a növénytermesztés és az állattenyésztés a meghatározó vonalak, két éve pedig a falusi vendéglátás is a mindennapok részét képezi a vállalkozásnál - mondta Szigeti Tamás, aki 2021-ben a Portfolio Agrárdíjak "Az év fiatal agrárszakembere" kategória egyik jelöltje volt. Hozzátette, ő a családi gazdaságon túl a Kalocsa környéki, dél-alföldi gazdák érdekeit is igyekszik összefogni, így agrárszaktanácsadás keretein belül segíti őket az adminisztrációban, valamint a pályázatírásban.

Szigeti Tamás szerint az egyik legfontosabb dolog most a magyar agrárszektorban, hogy nagyon kicsi a 40 év alatti gazdák aránya, ezért is van nagy igény arra, hogy a különböző digitális feladatokban és adminisztrációs teendőkben segítséget kapjanak. Kiemelte, természetesen a generációváltás problémái náluk is megmutatkoztak, de mostanra kialakult egy olyan feladatmegosztás a gazdaságban, hogy valaki a feladatok gyakorlati részével foglalkozik, más pedig a pályázati, fejlesztési oldallal.

Most már nem arról szól a mezőgazdaság, mint 10-20 évvel ezelőtt, hogy csak vasvilla meg gumicsizma, ma már egy gazdálkodó szakembernek nagyon sok mindenhez kell értenie, így akár a könyvelési feladatokhoz, a finanszírozási kérdések egyeztetéséhez, a pályázatíráshoz  és a növényorvosi teendőkhöz egyaránt. Nagyon széles spektrumú a mezőgazdaság, mindenki meg tudja benne találni a számítását, és azt kell mindenkinek csinálnia amihez ért, és amit a legjobban szeret.

A Portfolio Csoport 2021-ben is díjazta a legsikeresebb és legkiemelkedőbb agrárgazdasági szereplőket, és az Agrárszektor 2021 Konferencián kiosztották a Portfolio Agrárdíjakat. Egy 10 tagból álló szakmai zsűri döntött az év női agrárvállalkozójáról, az év fiatal agrárszakemberéről, az év kertészetéről, az év állattenyésztőjéről, az év növénytermelőjéről, az év agrárinnovációjáról, az év agrárberuházásáról, valamint a Portfolio Agrárgazdaságért díj nyerteséről. A 2021-es díjazottakról itt találhatóak bővebb információk:

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?