Megszereztük: itt a dokumentum, ezt tervezi Brüsszel a magyar agráriummal?

Megszereztük: itt a dokumentum, ezt tervezi Brüsszel a magyar agráriummal?

agrarszektor.hu
A Régiók Európai Bizottsága (CoR) közzétette a zöld megállapodásról szóló első kézikönyvet, amely az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra összpontosít. Bár a szakemberek szerint a helyi és regionális megvalósítására nincs „mindenki számára megfelelő recept”, ez a dokumentum lépésről lépésre ad útmutatást, amelyben minden helyi viszonyokhoz igazodik: például a várositól vidékiig, vagy a hegyvidékitől a part menti területekig. A kézikönyv egyfajta interaktív eszköztár, amely az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást célzó, a különböző földrajzi területeken és regionális sajátosságokon alapuló intézkedések végrehajtásához szükséges pénzügyi támogatásokról és technikai eszközökről nyújt tájékoztatást.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A zöld megállapodásról szóló kézikönyv célja, hogy olyan eszközökkel és ajánlásokkal lássa el a helyi és regionális önkormányzatokat, amelyek elősegítik az éghajlatváltozáshoz való jobb alkalmazkodást, a sebezhetőségek minimalizálását és a reziliencia kiépítését a katasztrófakockázatok, valamint a veszteségek és károk csökkentése érdekében. Fontos, hogy minden egyes uniós tagállamra, így Magyarországra vonatkozóan is egy külön kézikönyv áll rendelkezésre - írja a HelloVidék.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásról szóló, kreatív és interaktív módon kidolgozott új kézikönyv iránymutatást ad a helyi és regionális önkormányzatoknak a zöld megállapodás helyi és regionális szintű végrehajtásához. Segítséget nyújt az éghajlatváltozás veszélyeinek kezeléséhez szükséges megfelelő intézkedések megtalálásában. Iránymutatást kínál az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással összefüggő esettanulmányokkal, pénzügyi támogatással és technikai segítséggel kapcsolatban. Míg ez az első kiadás a globális felmelegedéshez való alkalmazkodásra összpontosít, a további kézikönyvek a felújítási hullámmal és a biológiai sokféleséggel foglalkoznak majd

- tájékoztatta a lapot a Régiók Európai Bizottsága (CoR).

Kiemelték: az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásról szóló kézikönyv a bizottság „A zöld megállapodás helyi szintű végrehajtása” elnevezésű kampányának egyik eleme, amelynek célja a zöld megállapodás helyi és regionális szintű végrehajtásának támogatása. Ahogy a szakemberek fogalmaztak, mivel a zöld megállapodás helyi és regionális szintű végrehajtásához nincs úgymond univerzális recept, ezért ez a kézikönyv egy lépésenkénti útmutatót nyújthat, az egyes helyi körülményekhez igazodva: többek között a városi területektől a vidéki, hegyvidéki és part menti területekig.

EZ IS ÉRDEKELHET

A dokumentum segítségével az egyes országok kreatív és interaktív módon tájékozódhatnak a célzott pénzügyi és technikai eszközökről a földrajzi és intézményi eszközök és egyedi sérülékenységek alapján. A kézikönyv ezenkívül bevált gyakorlatokat is tartalmaz, amelyek bemutatják, hogyan valósíthatják meg a helyi és regionális döntéshozók az Európai Unió zöld megállapodására fókuszáló Green Deal programcsomag alkalmazkodási céljait. A Green Deal az Európai Unió új növekedési stratégiája, amelynek célja, hogy Európát egy fenntarthatóbb és rugalmasabb életmód felé terelje. Lényegében ez egy útiterv, amelyet az Európai Bizottság indított el, válaszul az EU-nak az éghajlatváltozás és más környezetvédelmi kérdések kezelésére vonatkozó kötelezettségeire.

A megfogalmazott releváns célok hazánkra vonatkozóan:

 • integrálja a 2050-es éghajlatsemlegességi célkitűzést az európai éghajlati törvénybe;
 • legalább 55 százalékkal csökkenti 2030-ra az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest;
 • ösztönözni kell a zöld munkahelyek létrehozását, és fenntartani az unió rekordját az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésében;
 • biztosítja, hogy a zöld átmenet tisztességes legyen, és senkit ne hagyjon hátra;
 • a polgárok egészségének és jólétének védelme a környezettel kapcsolatos kockázatokkal szemben.
EZ IS ÉRDEKELHET

A kézikönyv emellett az adaptációról, alkalmazkodásról is szól, amiben kiemelt:

 • a tényleges vagy várható éghajlati szélsőségekhez és azok hatásaihoz való alkalmazkodás folyamata.
 • a természeti és városi környezetben alkalmazható, emberi beavatkozással megvalósítva.
 • fontos a károk minimalizálása.
 • megoldást keres az éghajlat lehetséges változásaival való együttélésre.
 • eltér a mérsékléstől, amely csak lassítani kívánja az éghajlatváltozás okozta károkat.
EZ IS ÉRDEKELHET

A helyi és regionális önkormányzatok számára fontos, hiszen:

 • az éghajlatváltozás fizikai hatásai és a kapcsolódó társadalmi-gazdasági hatásai regionális szinten jelentősen eltérnek egymástól.
 • nincs mindenkire érvényes megoldás: az adaptáció kontextusfüggő.
 • A helyi és regionális önkormányzatoknak személyre szabott alkalmazkodási intézkedéseket kell választaniuk, mivel:
 • az éghajlatváltozás hatásai már most érezhetők globális, nemzeti és regionális szinten.
 • előfordulhat, hogy a nemzeti intézkedések nem alkalmazhatók tökéletesen a helyi és regionális körülményekre.

A regionális politikai döntéshozóknak személyre szabott alkalmazkodási intézkedéseket kell kidolgozniuk, amelyek megfelelnek közösségeik sajátos igényeinek. Választhatnak a szürke, a zöld és a puha mértékek közül, amelyek bármelyik

 • olyan alkalmazkodás, amely fenntartja a rendszer lényegét; vagy
 • transzformációs adaptáció, amely megváltoztatja a szocioökológiai rendszer alapvető tulajdonságait.
EZ IS ÉRDEKELHET

Legfőbb problémaként a magasabb hőmérsékletet, a vízellátás biztosítását, az erdőterületek védelmét, a folyók vízszintjének csökkenését, nyári csapadékmennyiség csökkenésével járó magasabb hőmérséklet aszályokat, a nyári csapadékmennyiség csökkenésével járó aszályokat, a szélsőséges hőséget és a vízkészletekért folyó versenyt nevezték meg a szakemberek. A kézikönyvről szóló weboldal már elérhető online. Ha közvetlenül egy adott országra vonatkozó verzióhoz szeretnénk hozzáférni, csak a tagállam nevére kell kattintani.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?