Agrárfinanszírozás nyelve: Miért speciális az agrárium banki finanszírozása?

Agrárfinanszírozás nyelve: Miért speciális az agrárium banki finanszírozása?

Takarék Agrár24
Alapvetően maga az Agrár24 blogunk, illetve az Agrárfinanszírozás nyelve rovatunk is azért születhetett meg, mert 2019 novemberében, a magyar banktörténelemben először önálló üzletágban kezeli a Takarékbank az agrárügyfeleit. Azonban blogunk hasábjain még nem esett szó arról, hogy mi az agrárvállalkozások azon egyedisége, ami indokolttá teszi, hogy speciális kezelést kapjanak a szektor ezen szereplői.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

2019 novembere óta önálló üzletágban kezeli a Takarékbank az agrárügyfeleit, arról azonban még nem esett szó, hogy mi az agrárvállalkozások azon egyedisége, ami indokolttá teszi, hogy speciális kezelést kapjanak a szektor ezen szereplői. A kérdést egyszerűen meg tudnám válaszolni, személyes tapasztalat alapján, mely egy ügyfelünkkel folytatott tárgyaláson hangzott el: "az agráriumot érteni kell". Mire gondolhatunk vajon ezalatt? Ehhez vissza kell kanyarodunk a mezőgazdasági üzem fogalmi meghatározásához: "Maga a mezőgazdasági üzem olyan, integrált egészet alkotó gazdasági rendszer, amelyben szerves egységet képviselnek a vállalkozás erőforrásai között a növények, az állatok, a tartós eszközök, anyagok (készletek) mellett az ember, mint meghatározó termelési tényező" (TAKÁCSNÉ, 2007).

Szerves egységet képviselnek tehát a növények, az állatok és tartós eszközök. Ezalatt leginkább a termőföldet értjük. A termelés során jelentős biológiai kockázattal számolhatunk, ami jelenthet egy aszályos évet, egy madárinfluenzás évet stb. Utóbbiak erőteljes ciklikusságot okoznak az ágazatban, nem beszélve az olyan, közgazdaságtan által is megfigyelt jelenségekről, mint pl. a sertés-, vagy tejciklus. S az első, legerősebb érvünk az agrárfinanszírozás egyedi kezelése mellett ezekből adódik. Ugyanis a legtöbb alágazat esetében a termelés a termőföldhöz kötődik. S a termőföld vagyon olyan eszköz, amelytől annak tulajdonosa, művelője a legritkább esetben szabadul meg. A gazdálkodó tisztában van azzal, hogy egy-két gyengébb évet egy erősebb fog követni, s nem fog felhagyni tevékenységével. Ez okozza azt, hogy a mezőgazdasági vállalkozások körében a legalacsonyabb a csődráta. Egy mezőgazdasági üzem termelése a biológiai alapok miatt meghatározott természeti környezetben, meghatározott időben és sorrendben zajlik. Utóbbiak elsősorban a növénytermesztési ágazatokra igazak. Extrém példáktól eltekintve nem tudjuk befolyásolni azt, hogy az őszi búzát ősszel vessük, s az nyár elején kerüljön aratásra, ahogyan sem a gyümölcsök- sem a zöldségek tenyészidejét nem tudjuk befolyásolni, továbbá nem tudjuk 15. napra keltetni a csirkét sem. Az előbbi tényezők okozzák az ágazat erőteljes idényszerű működését, amelynek legfontosabb következménye az, hogy az időszakos termék előállítás és ráfordítás időszakos megjelenése, tartósítás tárolás szükségessége pénzügyi finanszírozási-, és munkaszervezési kihívásokat okoz.

Ami talán a legfontosabb, hogy az agrárium az az ágazat, amely az emberi élelmiszert előállítja, s korlátos termőhelyi feltételek mellett egyre több éhes száját kell etetnie. S visszakanyarodva a bevezető sorokban írtakhoz, ezt a szektort érteni kell, ha valóban szakértőként akarunk finanszírozni.

Írta: Héjja Csaba - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33