2021. május 7. péntek Gizella

Hírek - Agrárpénzek

Búzahozam: az írek viszik a prímet

Idén Írországban volt a legmagasabb a búza terméshozama az Európai Unión belül, hektáronként 8,7 tonnát sikerült betakarítaniuk, azonban még így is sikerült a franciáknak megőrizniük az EU legnagyobb búzatermelője címet 35,6 millió tonnás termésükkel – derül ki az Európai Gabona - és Takarmánykereskedelmi Szövetség (Coceral) adataiból.
 
 

Bár a tavaly betakarított mennyiségnél 1 millió tonnával kevesebb búza termett idén, a Coceral legutóbbi, júniusi előrejelzését még így is 370 ezer tonnával sikerült felülmúlni, akkor ugyanis a Franciaországot sújtó szárazság közepette nem sok jóra lehetett számítani.

Jelentősen csökkentek is idén a terméshozamok: Franciaországban hektáronként mindössze 7,2 tonna búzát sikerült betakarítani, ami még a brit 7,5 tonnánál is kevesebb. A szigetországban a vetésterület növelése miatt közel 130 ezer tonnával több, összesen 14,4 millió tonna búzát takarítottak be. A brit gabonahatóság (HGCA) véleménye szerint ráadásul a learatott búza nagy része étkezési búzaként hasznosítható.

Idei gyengélkedők


Habár az írek összes betakarítása csökkent, főként a kisebb vetésterület miatt, az egy hektárra vetített terméshozam – Spanyolországhoz hasonlóan – emelkedni tudott. Mindkét országot elkerülte ugyanis az Európát sújtó szárazság, így nem csak búzából, de árpából is jobb terméshozamot sikerült produkálniuk.

Németország teljesített a leggyengébben idén a legnagyobb termelők között: mintegy 1,4 millió tonnával kevesebbet sikerült learatniuk, ráadásul minőségileg is gyengébbet, mint korábban. Várhatóan a betakarított mennyiség kevesebb, mint fele lesz alkalmas étkezési búzának, ami a szokásos arány fele.

Ami az összes gabonatermést illeti, a Coceral szerint idén az EU-ban 20,2 millió tonnával kevesebb, mindössze 273 millió tonnára lehet számítani, ami korábbi becslésüket 10 millió tonnával múlja alul.

A Coceral jelentése nyomán a novemberi búza ára 0,3 százalékkal, tonnánként 224 euróra emelkedett a párizsi tőzsdén, míg Londonban 0,6 százalékkal, 162 fontra zuhant. A Chicagói Árutőzsdén a decemberi búza ára 1,8 százalékkal 7,09 dollárra emelkedett bushelenként.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu