2021. szeptember 20. hétfő Friderika

Hírek - Agrárpénzek

Diplomahamisítási ügy: több mint húsz intézmény érintett

Összesen 20-25 szakképző intézménynél merült fel, hogy hamis diplomákat bocsátottak ki vagy visszaéltek a nevükkel a fiatal gazdák számára kiírt idei vidékfejlesztési pályázaton. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) belföldi jogsegély keretében 170 oktatási intézménytől kért okirat-igazolásokat, a gyanús ügyekben pedig rendőrségi feljelentést tett. A rendőrségi nyomozás még tart.
 
 

170 oktatási intézménytől kérte belföldi jogsegély keretében az MVH, hogy az idei fiatal gazda pályázatra beadott, végzettséget igazoló okiratokon szereplő nevek és bizonyítványszámok eredetiségét igazolják - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Gyuricza Csaba, az MVH elnöke. Végül 121 esetben merült fel a gyanú, hogy a pályázók hamis diplomákat nyújthattak be.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témáiMint ismert, a Miniszterelnökség még tavasszal írt ki pályázatot a fiatal gazdák induló támogatására (is), hogy a 2007-2013 közötti, előző uniós költségvetési ciklus megmaradt vidékfejlesztési forrásait fel lehessen használni. Egy-egy igénylő 40 ezer eurót - mintegy 12 millió forintot - kaphatott, ehhez pedig többek között igazolnia kellett a megfelelő szakképzettséget is.

Gyuricza Csaba

 

Az MVH összesítései szerint 20-25 szakképző intézménynél és egyetemnél merült fel, hogy a velük összefüggésbe hozható, benyújtott bizonyítványok, illetve diplomák hamisak voltak - közölte Gyuricza Csaba. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az iskolák hamis dokumentumokat bocsátottak ki, mivel az is elképzelhető, hogy egyesek az okiratok kapcsán visszaéltek a nevükkel.

A hivatal a 121 felderített esetben bűncselekmény gyanújával még szeptemberben rendőrségi feljelentést tett. A rendőrségi nyomozás ma is tart.

A fiatal gazda jogcím mindig is közkedvelt volt, de az idén a beérkezett támogatási kérelmek száma jelentősen meghaladta a korábbi évekét. Az MVH-hoz összesen 6943 kérelem érkezett, amelyek közül - a meghatározott minimum pontszám alapján - 3011-et ítéltek támogathatónak, összesen mintegy 38 milliárd forintos összegben.

A pályázat népszerűségét mutatja, hogy más visszaélési kísérletek is akadtak. Így körülbelül 400-an voltak olyanok, akik„mesterségesen teremtették meg a körülményeket" ahhoz, hogy indulhassanak a pályázaton, például úgy, hogy egy tanyára többen is bejelentkeztek. Az MVH vizsgálatai szerint például egy Nógrád megyei tanya címére 16 ember volt bejelentve.

A támogatási kérelmek számának növekedése azzal is összefüggésbe hozható, hogy az idei fiatal gazda pályázat volt az utolsó olyan kiírás,amely a 2007-2013-as uniós költségvetési ciklus feltételeivel jelent meg. A fiatal termelők azonban az újabb, 2014-2020-as időszakban is jelentős támogatásokat kaphatnak, és nem csak a Vidékfejlesztési Programban, hanem az úgynevezett első pillérbe tartozó közvetlen kifizetéseknél is célzott forrásokhoz juthatnak.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu