Elkészült a KAP magyar stratégiai terve: ez várható 2023 és 2027 között

Elkészült a KAP magyar stratégiai terve: ez várható 2023 és 2027 között

agrarszektor.hu
Elkészült Magyarország Stratégiai Terve a következő európai uniós ciklusra, amely az új Közös Agrárpolitika (KAP) hazai végrehajtását szolgálja. A programban minden korábbinál hangsúlyosabbak a fenntarthatósági törekvések, és a kormány ezelőtt sosem látott összeggel egészíti ki az Európai Uniótól érkező támogatást. Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a K&H Agrár Klubon mutatta be, hogyan változik az ágazat támogatási rendszere 2023 után - tudhattuk meg a bank közleményéből.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A KAP alapjaiban fog változni a 2023-ban kezdődő EU-s ciklusban. A tagországok ugyanis maguk dönthetik el, hogyan szeretnék elérni az EU által megfogalmazott célokat, amelyek a korábbiakhoz képest nemcsak mennyiségi és minőségi, hanem fenntarthatósági elvárásokat is tartalmaznak.

Az új Közös Agrárpolitika keretében az EU által lehetővé tett maximális nagyságú forrással egészítjük ki a vidékfejlesztésben nyújtott támogatásokat, így összesen 4382 milliárd forintot lehet majd megpályázni. Azért döntöttünk így, mert ezek a források a vidékkel, mezőgazdasággal és élelmiszeriparral kapcsolatos célokra fordíthatók, amelyet stratégiai területnek tartunk. Ezzel segítjük elérni a következő időszak komoly fenntarthatósági törekvéseit is

- magyarázta Dr. Feldman Zsolt a K&H Agrár Klubon.

A következő támogatási ciklusban az összes forrás több mint felét versenyképességet és hatékonyságot növelő beruházásokra szeretnék fordítani. A tervek szerint a második pillér keretének 36%-át zöld, kifejezetten a fenntarthatóságot segítő intézkedésekre fordítanák, ami a megemelt forrásoknak köszönhetően nagyságrendekkel több az eddigi ráfordításoknál. Ennek révén még hangsúlyosabb lehet az agrár-környezetgazdálkodási program és az ökológiai gazdálkodás támogatása. Ezen túl a Stratégiai Terv (ST) kiemelt figyelmet fordít a kisebb gazdaságok segítésére, a termékpálya különböző szereplői közötti együttműködések erősítésére. Összesen várhatóan 160-165 ezer gazda részesülhet támogatásban az új ciklus alatt.

Az agrárcégeknek a következő támogatási ciklusban szigorú fenntarthatósági feltételeknek kell megfelelniük, ha ki akarják használni az EU és a kormány nyújtotta lehetőséget. Ha azonban ez sikerül, akkor elmondhatjuk, hogy a magyar agrárium is jelentősen hozzájárul a bolygó jövőjének megóvásához

- emelte ki Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője.

Magyarország december 31-ig nyújthatja be az EU-hoz az új KAP keretében érkező uniós források felhasználását bemutató magyar Stratégiai Tervet. Utolsó lépésként ezért társadalmi vitára bocsátották, hogy a lakosság és a szakma is jelezhesse észrevételeit, javaslatait. Az Európai Bizottság várhatóan nyárig vizsgálja a tervet, életbe lépni pedig 2023. január 1-jén fog.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?