2022. január 24. hétfő Timót

Hírek - Agrárpénzek

Fazekas Sándor: közepes, vagy annál jobb termést ígér a búza

Közepes, vagy annál jobb termést ígér nyárra a búza a jelenlegi fejlettségi állapota alapján – mondta a vidékfejlesztési miniszter vasárnap az országos búzaszentelési ünnepen, Tiszafüreden.
 
 

Fazekas Sándor hangsúlyozta: gyönyörű a határ, a búzatáblák is szépen mutatnak. Emlékeztetett: egy népi megfigyelés szerint, ha búzaszentelőre eléri a növény azt a magasságot, hogy a fürj képes elbújni benne, akkor jó termés várható. Márpedig most a búzatáblák többségéből a fácán sem látszik ki – tette hozzá.

A miniszter szerint bár az országszerte mintegy 1,2 millió hektáron elvetett kenyérgabona még sokat „alszik kint”, a növény jelenlegi fejlettségi állapota alapján közepes, vagy még annál is jobb termést arathatnak idén nyáron a gazdák.

Jelezte: a belvíz összesen mintegy 300.000 hektárt érintett, amelynek fele szántóterület. Az itt kipusztult növénykultúrák miatti veszteségek ellentételezéseként számíthatnak az agrár-kárenyhítési alap által nyújtott segítségre a termelők - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy aszály ugyan még nincs a földeken, ám az elmúlt két hét csapadékhiányos időjárása miatt a májusi eső valóban aranyat érhet a vetéseknek. A tárcavezető az országos búzaszentelési ünnep keretében Tiszafüred határában tartott ökumenikus búzaszentelő szertartást követően arról beszélt: ez az az alkalom, amikor ember és természet egymásra talál. Felidézte: ezt a földet több mint ezer éve művelik magyarok és azóta adunk hálát mindennapi kenyerünkért is. Fazekas Sándor aláhúzta: fontos, hogy napjainkban is képesek legyünk megélni ünnepeinket, visszatekinteni a múltba és összekapaszkodni a nemzet megmaradásáért, illetve munkánk sikeréért.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!