2020. március 29. vasárnap Auguszta

Hírek - Agrárpénzek

Így lehet védekezni a veszélyes kór ellen

Május elseje és augusztus közepe között adhatják be támogatási kérelmüket a szőlő aranyszínű sárgaságát terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez azok a gazdák, akik növényegészségügyi megelőzési szándékukat már márciusban jelezték a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH). A kérelemben a növény-egészségügyi felszámoláshoz is lehet igényelni támogatást.
 
 

Az aranyszínű sárgaság ellen gyakorlatilag csak a betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca irtásával lehet védekezni, a Földművelésügyi Minisztérium pedig idén először nyújt támogatást ehhez a szőlősgazdáknak. A támogatás mértéke a kijuttatott növényvédőszer vételárának fele, de legfeljebb 8.000 forint hektáronként.

Az invazív betegség kellő termelői elővigyázatosság és odafigyelés nélkül komoly anyagi károkat és veszteségeket okozhat a szőlőben. A támogatási programban az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszert célzottan, május 1-től lehet kijuttatni egészen július 31-ig (védekezési időszak). A növényvédőszeres kezelést követően a támogatási kérelmet postán kell benyújtani a területileg illetékes, növényvédelmi igazgatási hatáskörben eljáró megyei kormányhivatal (növényvédelmi hatóság) részére.

MTI Fotó: Varga György

A kérelemhez mellékelni kell borszőlő termelése esetén a gazdasági aktát vezető hegybíró, csemegeszőlő termelése esetén a növényvédelmi hatóság igazolását a szőlőültetvény adatairól, valamint annak tárgyévi rendeltetésszerű műveléséről. E tekintetben a kísérleti szőlő és szőlő szaporítóanyag esetén a szőlőtermelőnek nincs teendője, gyakorlatilag a NÉBIH általi nyilvántartás igazolja a rendeltetésszerű művelést.

Mellékelni kell a növényvédőszer megvásárlását igazoló számla és a permetezési napló másolatát is. Ha szőlőtermelői felhatalmazás alapján termelői szerveződés nyújt be támogatási kérelmet, akkor a támogatás igénylésére felhatalmazott termelői szerveződésben való tagságot is igazolni kell.

A támogatási kérelmen a növény-egészségügyi megelőzés és a növény-egészségügyi felszámolás támogatása együttesen is igényelhető. Ez utóbbi támogatást azon szőlőültetvény után lehet igényelni, amely a növényvédelmi hatóság által a szőlő aranyszínű sárgaság betegség miatt körülhatárolt területen található. A támogatás igénybevételének feltételeiről az MVH honlapján tájékozódhatnak a termelők.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu