Így lehet védekezni a veszélyes kór ellen

agrarszektor.hu
Május elseje és augusztus közepe között adhatják be támogatási kérelmüket a szőlő aranyszínű sárgaságát terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez azok a gazdák, akik növényegészségügyi megelőzési szándékukat már márciusban jelezték a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH). A kérelemben a növény-egészségügyi felszámoláshoz is lehet igényelni támogatást.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az aranyszínű sárgaság ellen gyakorlatilag csak a betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca irtásával lehet védekezni, a Földművelésügyi Minisztérium pedig idén először nyújt támogatást ehhez a szőlősgazdáknak. A támogatás mértéke a kijuttatott növényvédőszer vételárának fele, de legfeljebb 8.000 forint hektáronként.

Az invazív betegség kellő termelői elővigyázatosság és odafigyelés nélkül komoly anyagi károkat és veszteségeket okozhat a szőlőben. A támogatási programban az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszert célzottan, május 1-től lehet kijuttatni egészen július 31-ig (védekezési időszak). A növényvédőszeres kezelést követően a támogatási kérelmet postán kell benyújtani a területileg illetékes, növényvédelmi igazgatási hatáskörben eljáró megyei kormányhivatal (növényvédelmi hatóság) részére.

MTI Fotó: Varga György

A kérelemhez mellékelni kell borszőlő termelése esetén a gazdasági aktát vezető hegybíró, csemegeszőlő termelése esetén a növényvédelmi hatóság igazolását a szőlőültetvény adatairól, valamint annak tárgyévi rendeltetésszerű műveléséről. E tekintetben a kísérleti szőlő és szőlő szaporítóanyag esetén a szőlőtermelőnek nincs teendője, gyakorlatilag a NÉBIH általi nyilvántartás igazolja a rendeltetésszerű művelést.

Mellékelni kell a növényvédőszer megvásárlását igazoló számla és a permetezési napló másolatát is. Ha szőlőtermelői felhatalmazás alapján termelői szerveződés nyújt be támogatási kérelmet, akkor a támogatás igénylésére felhatalmazott termelői szerveződésben való tagságot is igazolni kell.

A támogatási kérelmen a növény-egészségügyi megelőzés és a növény-egészségügyi felszámolás támogatása együttesen is igényelhető. Ez utóbbi támogatást azon szőlőültetvény után lehet igényelni, amely a növényvédelmi hatóság által a szőlő aranyszínű sárgaság betegség miatt körülhatárolt területen található. A támogatás igénybevételének feltételeiről az MVH honlapján tájékozódhatnak a termelők.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31