2021. február 26. péntek Edina

Hírek - Agrárpénzek

Itt a NAV 2021-es ellenőrzési terve: a mezőgazdaság és élelmiszeripar is érintett

Megjelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2021. évi ellenőrzési terve, amelyből kiderült, hogy idén négy fő terület lesz fókuszban. A jelentős költségvetési kockázatot hordozó tevékenységek és ágazatok ellenőrzése pont alatt többek között megtalálható az élelmiszeriparral, mezőgazdasággal összefüggő áruk, termények forgalmazása, beszerzése, valamint külön nevesített a zöldség-és gyümölcs-nagykereskedelem is.
 
 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatásából kiderül, hogy idén négy fő terület lesz az ellenőrzések fókuszában - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A jelentős költségvetési kockázatot hordozó tevékenységek és ágazatok ellenőrzése pont alatt többek között megtalálható az élelmiszeriparral, mezőgazdasággal összefüggő áruk, termények forgalmazása, beszerzése (cukor, étolaj, sajt, kávé, csokoládé, liszt, ásványvíz, üdítőital, mák, dióbél, rizs, szója, műtrágya), valamint külön nevesített a zöldség-és gyümölcs-nagykereskedelem is.

Ahogyan az várható volt az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség bővülésével, az adatok elemzésén alapuló módszerekkel a hatóság a költségvetés bevételeire kockázatot jelentő adóalanyokat igyekszik majd kiszűrni. Harmadik célterületként a kiemelt- és legnagyobb adóteljesítményű adózókat ellenőrzik, különös hangsúllyal a határokon átnyúló ügyletek tekintetében. Negyedik pont az önkéntes jogkövetés támogatása, melyet úgy kíván elősegíteni a NAV, hogy kisösszegű adóeltérések esetén támogató eljárásokat alkalmaz, nagyobb összegű adóeltéréseknél és a több területen is észlelhető anomáliákhoz köthető adózóknál jogkövetési vizsgálatot végez.

Az összefoglalóból látható, hogy a gazdálkodói tevékenység folytatásával összefüggő tevékenységek ellenőrzések felsorolásánál a jövedékiadó-köteles tevékenységek ellenőrzése, valamint a népegészségügyi termékadó-kötelezettséghez kapcsolódó vizsgálatok is szerepelnek.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Róka László

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu