2022. augusztus 13. szombat Ipoly

Hírek - Agrárpénzek

Kiderült, megtartja-e részesedését a legnagyobb tulajdonos az Agrokor jogutódjában

A Sberbank középtávon megtartja tulajdonrészét Horvátország legnagyobb magántulajdonú cégcsoportja, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdött Agrokor jogutódjában, a Fortenova Csoportban - jelentette be szerdán Zágrábban Makszim Poletaev, az új konszern igazgatótanácsának elnöke.
 
 

Andrej Plenkovic horvát kormányfő hivatalában fogadta az árpilis 1-jétől Fortenova Csoport néven működő vállalat új vezetését, élén Poletaevvel, a Sberbank egyik kulcsemberével. Az orosz állami bank birtokolja a Fortenova Csoport részvényeinek csaknem 40 százalékát az átalakítás óta. 

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Januárban sajtóinformációk szerint a Sberbank még azt tervezte, hogy eladja részesedését a legnagyobb horvát élelmiszertermelő és kiskereskedelmi cégben. A konszern legnagyobb tulajdonosai a pénzügyi intézetek: köztük a már említett Sberbank 39,2 százalékkal, a kötvénytulajdonosok 25 százalékkal, a szintén orosz VTB Bank 7,5 százalékkal, és a horvát bankok 15,3 százalékkal. A beszállítók 4,7 százalékos részesedést kaptak az új cégcsoportban. A Sberbank volt az Agrokor legnagyobb hitelezője, 1,1 milliárd euró követeléssel. Az Agrokor adósságát az orosz bankok felé 1,3 milliárd euróra becsülik, ami a vállalat teljes adósságának a 30 százalékát tette ki.

A 2016-ban csődközelbe jutott mamutvállalat bár elkerülte az összeomlást a 2017 áprilisában a parlament által gyorsított eljárásban elfogadott törvénynek köszönhetően, amely lehetővé teszi stratégiai cégeknek, hogy az államtól rendkívüli igazgatási eljárást kérjenek, azonban további problémákat jelenthetnek számára az úgynevezett roll up hitelek. A visszafizetési elsőbbséggel felvett újabb egymilliárd eurós hitel - amelyet nemzetközi és horvát pénzintézetek bocsátottak a vállalatcsoport rendelkezésére a rendkívüli eljárásban - refinanszírozását mielőbb el kell kezdeni az egyre növekvő kamatok miatt.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!