2021. június 22. kedd Paulina

Hírek - Agrárpénzek

Magyar aláírásgyűjtés indult az uniós agrártámogatásokért

Aláírásgyűjtésbe kezd a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy az uniós agrárforrásokból ne lehessen átcsoportosítani a migráció kezelésére. A szervezetek szerint alapvető cél, hogy az EU-s agrártámogatások ne csökkenjenek a 2021-2027 közötti következő hétéves költségvetési ciklusban.
 
 

Nem fogadható el a magyar agrárgazdasági szereplők számára az Európai Bizottság azon javaslata, amely számottevően csökkentené a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásait – jelentette be az aláírásgyűjtés elindítása kapcsán Jakab István, a Magosz elnöke. Szerinte az ágazat jövedelmi helyzete "közelről sem rózsás", az uniós átlag alatt van, ezért fontos, hogy megmaradjanak a rendelkezésre álló források.

Az EU egyre több feladatot kíván adni a gazdálkodóknak a környezettudatos gazdálkodás, illetve a klímaváltozás hatásainak csökkentése érdekében. Jakab István szerint ezért lenne lényeges, hogy a gazdák a növekvő kötelezettségek mellett ne kapjanak kevesebb támogatást, mivel a forráselvonás veszélyeztetné a versenyképességet és a szektorban dolgozók megélhetését.

A Magosz elnöke szerint látszik, hogy a májusban leköszönő Európai Parlament (EP) már nem hoz döntést a 2021 utáni Közös Agrárpolitikáról, illetve nem lesz megállapodás a KAP költségvetéséről sem. Így az uniós KAP következő hétéves időszakának alapjait egy új összetételű EP-nek kell majd leraknia.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu