2020. május 29. péntek Magdolna

Hírek - Agrárpénzek

Mégis lesz fordított áfa a sertéságazatban, a sertéstartók tiltakoznak

Mégis kezdeményezi a fordított áfa bevezetését a sertéságazatban a kormány Brüsszelnél, noha a szektor szakmai szervezetei szerint az áfa-csökkentés hatékonyabb módszer lenne az üzletág fehérítésére. Mivel a fordított áfa bevezetéséhez az Európai Unió jóváhagyása szükséges, így a kormány ezt az adózási mechanizmust az uniós jóváhagyás után kívánja bevezetni
 
 

Szakértői hatástanulmányok megvizsgálásával a kormány tegnap tárgyalta a fordított áfa sertéságazatban történő bevezetésének kérdését, és támogatta annak Európai Bizottság felé történő kezdeményezését az élősertés és a félsertés tekintetében. A Vidékfejlesztési Minisztérium ezzel párhuzamosan azt a feladatot vállalta magára, hogy a fordított áfa bevezetése miatt a sertéstartóknál esetlegesen felmerülő, átmeneti jellegű likviditási problémák kezelésére megoldást keres.

A gabona-, olajos- és fehérjenövény szektorban bevezetett fordított áfa az első tapasztalatok alapján komoly tisztulást hoz a magyar mezőgazdaságban, javítja a tisztességes vállalkozások helyzetét és növeli az adóbevételeket. E tapasztalatok alapján a kormány megítélése szerint a fordított áfa érdemben segíthet a sertéságazatot sújtó feketegazdaság visszaszorításában is. Ezen túlmenően a hatóságok a hagyományos ellenőrzési eszközök fokozott használatával valamennyi áfacsalási mód ellen határozottan fellépnek.

Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetségének (MSSZ) elnöké szerint a fordított áfa alkalmazása komoly problémákat okoz a sertéstartók mellett a húsiparnak is, és a 27 százalék kivétele a veszteséges termelésből a sertéstartók halálát jelenti. Figyelembe véve, hogy a kiutalás előtt ellenőrzés is van, a sertéstartók öt hónapnál korábban nem jutnának hozzá az áfához - mutatott rá. Szerinte azt sem nem tudni, hogy az VM honnan tudna finanszírozni több milliárd forintnyi áfát. Úgy vélekedett, hogy a tervezett intézkedésnek feketegazdaságot erősítő hatása is van, miközben sok termelő tönkremenne.

Mivel a fordított áfa bevezetéséhez az Európai Unió jóváhagyása szükséges, így a kormány ezt az adózási mechanizmust az uniós jóváhagyás után kívánja bevezetni. A döntés része annak a sertéságazatot érintő kormányzati döntéssorozatnak, amely a hosszú távú stratégiai intézkedések elfogadásával, és a takarmánypiaci helyzet miatt rövid távú intézkedéscsomag megvalósításával talpra kívánja állítani az elmúlt évtizedben nehéz helyzetbe került szektort.

A Baromfi Terméktanács, a tej Szakmaközi Szervezet, valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi szervezet szerint azinban a feketegazdaság visszazsorításában sokkal hatékonyabb lenne az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentése, amiről azonban azt mondta a kormányzat, hogy egyelőre még gondolkodik, és hatástanulmányokat készít. A szakmai szervezetek korábbi kalkulációja szerint az alapvető élelmiszereken belül egy szűkített termékkört érintő áfacsökkentés nagyjából 60 milliárdos lyukat ütne a büdzsén.

Korábban Manczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi szervezet titkára úgy nyilatkozott a kérdésről az agrarszektornak.hu-nak korábban, hogy a szervezetük július közepén ismertette javaslatait a Vidékfejlesztési Minisztérium által kezdeményezett megbeszélésen, miszerint a pénzügyi segítség mellett a sertéságazat problémáira az egyik megoldás az áfa 5 százalékra történő csökkentése lenne, ami megfelel a jelenlegi EU átlagnak is, és hatékony fegyver a feketekereskedelem elleni harcban. Ezen túlmenően az alacsony áfa segítségével a fogyasztó kevésbé érezné meg az állattartás és húsfeldolgozás költségeinek növekedését, amivel a hazai feldolgozók további belföldi piacvesztése is elkerülhető lenne.

(forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu