Nem bíznak a kínaiak a kínai élelmiszerek minőségében

agrarszektor.hu
Az ellenőrzött és helyi kormányzatnál regisztrált boltokat feltüntető térképpel javítaná az élelmiszer-biztonságot Sanghaj városa, ahol a városlakók több mint kétharmada nem bízik a hazai gyártású ételek minőségében. Ágazati szakemberek 200 millióra becsülik az évente szennyezett étel fogyasztása miatt megbetegedők számát Kínában.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A több mint 1 800 kiskereskedőt és boltot tartalmazó, interneten elérhető térképet a helyi minőségellenőrzési hivatal fejlesztette ki az élelmiszerhamisítók elleni fokozott kampány legújabb lépéseként. A kormányzat által előírt követelményeknek megfelelő és engedéllyel rendelkező eladókat tüntették fel a térképen, írta az MTI.

A térkép honlapján ezen túl minden városi cég adatai is lekérhetők, így elérhetőségeik, termékeiket illető információk, tanúsítványaik, engedélyük, illetve azok lejárta. A minőségellenőrök a térkép mellett aktuális információkkal segítik a vásárlókat, listázzák például az élelmiszergyártásban tiltott gyakorlatokat és az ezeket előírások ellenére is alkalmazó cégek nevét. Ezentúl bárki telefonon is bejelentheti a visszaéléseket, ha ilyennel találkozik.

Egy május végén elvégzett felmérés szerint a sanghaji lakosok több mint 70 százaléka aggódik ma a Kínában gyártott élelmiszerek minősége miatt, arányuk az elmúlt évek nagy botrányainak betudhatóan folyamatosan nő. Sokan annyira nem bíznak a kínai élelmiszerekben, hogy inkább a környező országokból hozatnak gyermekeik, csecsemőik, és idős hozzátartozóik számára ételt, még akkor is, ha az jóval drágább, derül ki a felmérésből.

A probléma korántsem korlátozódik Sanghajra, az egész országban jellemző, és a társadalmi feszültség egy komoly gyújtópontja lehet. A Kínai Társadalomtudományi Akadémia éves felmérése szerint az élelmiszer-biztonság a kínai lakosok legnagyobb aggodalmainak egyike, azt az ingatlanárak, az infláció és a jövedelmi egyenlőtlenség után a lakosok a negyedik legnagyobb társadalmi gondként említik.

A probléma súlyát mutatják az adatok is: egy élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos tavaszi konferencián az ágazati szakemberek 200 millióra becsülték az évente szennyezett étel fogyasztása miatt megbetegedők számát az országban. A témáról nemrég nyilatkozó Li Ko-csiang (Li Keqiang) kínai miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: az élelmiszer-biztonság minden egyes embert érintő, alapvető és fontos téma. Az egész iparág becsületességének fokozására van szükség, az előírások ellen vétőket pedig szigorúan meg kell büntetni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02