Nem tudott talpon maradni az Első Magyar Gombabörze

agrarszektor.hu
Elrendelte a Pest Megyei Bíróság az Első Magyar Gombabörze felszámolását. A szövetkezet a beruházásra felvett hitelek és a durva árverseny miatt nem tudott talpon maradni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A három millió forintos alaptőkéjű termelői és értékesítői szövetkezet, az Első Magyar Gombabörze az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint 2009-ben még 3,7 millió forint nyereséget ért el 2,3 milliárd forintos árbevétel mellett, de a Pest Megyei Bíróság nemrégiben elrendelte a felszámolást - írja a Gazdaság.hu..

A zöldségárak ugyan emelkednek, a gombáé viszont belföldön és külföldön egyaránt csökkent az elmúlt években és tavaly az árrés már nem nyújtott fedezetet a beruházási hitel törlesztésére, amit többek között egy 500 millió forintos hűtőház felépítésére vett fel a szövetkezet - mondta a Gazdaság.hu-nak Szick Gyula. A szövetkezet menthetetlen, a hűtőházat hosszú ideje próbálják értékesíteni, de nincs érdeklődő.

A korábbi években 320 forintos kilónkénti áron vásárolták fel a gombát a termelőktől, jelenleg 300 forintot tudnak fizetni, mivel a költségek jelentősen emelkedtek. Az ügyvezető szerint az képes talpon maradni a piacon, akinek nincs hiteltörlesztése, így képes alacsonyabb árat kínálni az üzlethálózatoknak. A külföldi piacon sem jutott előbbre a cég, mert a magyar átlagárnál 20-30 centtel olcsóbb a lengyel kínálat Németországban és Ausztriában.

A közel 50 főt foglalkoztató Első Magyar Gombabörzét 2003-ban alapították. 2007-ben több mint 815 millió forintos árbevétel mellett több mint 4 millió forintra rúgott az adózott eredmény, egy évvel később 2 milliárd forinti árbevétel mellet viszont fél millióra forintra csökkent a nyereség, és ez nem változott 2009-ben sem.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13