2020. június 2. kedd Kármen, Anita

Hírek - Agrárpénzek

Nem tudott talpon maradni az Első Magyar Gombabörze

Elrendelte a Pest Megyei Bíróság az Első Magyar Gombabörze felszámolását. A szövetkezet a beruházásra felvett hitelek és a durva árverseny miatt nem tudott talpon maradni.
 
 

A három millió forintos alaptőkéjű termelői és értékesítői szövetkezet, az Első Magyar Gombabörze az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint 2009-ben még 3,7 millió forint nyereséget ért el 2,3 milliárd forintos árbevétel mellett, de a Pest Megyei Bíróság nemrégiben elrendelte a felszámolást – írja a Gazdaság.hu..

A zöldségárak ugyan emelkednek, a gombáé viszont belföldön és külföldön egyaránt csökkent az elmúlt években és tavaly az árrés már nem nyújtott fedezetet a beruházási hitel törlesztésére, amit többek között egy 500 millió forintos hűtőház felépítésére vett fel a szövetkezet – mondta a Gazdaság.hu-nak Szick Gyula. A szövetkezet menthetetlen, a hűtőházat hosszú ideje próbálják értékesíteni, de nincs érdeklődő.

A korábbi években 320 forintos kilónkénti áron vásárolták fel a gombát a termelőktől, jelenleg 300 forintot tudnak fizetni, mivel a költségek jelentősen emelkedtek. Az ügyvezető szerint az képes talpon maradni a piacon, akinek nincs hiteltörlesztése, így képes alacsonyabb árat kínálni az üzlethálózatoknak. A külföldi piacon sem jutott előbbre a cég, mert a magyar átlagárnál 20-30 centtel olcsóbb a lengyel kínálat Németországban és Ausztriában.

A közel 50 főt foglalkoztató Első Magyar Gombabörzét 2003-ban alapították. 2007-ben több mint 815 millió forintos árbevétel mellett több mint 4 millió forintra rúgott az adózott eredmény, egy évvel később 2 milliárd forinti árbevétel mellet viszont fél millióra forintra csökkent a nyereség, és ez nem változott 2009-ben sem.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu