2021. január 18. hétfő Piroska

Hírek - Agrárpénzek

Nőtt a holland és német gabonaexportunk

Májusban – az utóbbi két hónap volumencsökkenését követően – a kivitel volumene 4,4, a behozatalé 2,8 százalékkal nőtt a bázisszinthez képest, derül ki a KSH legfrissebb külkereskedelmi jelentéséből. Dinamikus bővülést regisztráltak a kisebb súlyú élelmiszerek, italok, dohány, illetve a nyersanyagok exportjában, valamint megállt a gépek és szállítóeszközök forgalmának tavaly december óta tartó csökkenése.
 
 

2012 első öt hónapjában a kivitel volumene 1,5, a behozatalé 0,5 szézalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki szintet. A 2012. január–májusi kivitel értéke 9792 milliárd forint (33 081 millió euró), a behozatalé 8961 milliárd forint (30 254 millió euró) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 832 milliárd forintot (2827 millió eurót) tett ki, 44 milliárd forinttal (425 millió euróval) kevesebbet, mint 2011 azonos időszakában.

2012 első öt hónapjában a termékforgalom forintban mért árszínvonala importban 9,6, exportban 7,1%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A cserearány 2,3 százalékkal romlott. A vizsgált időszakban a forint a dollárhoz képest 17,1, az euróhoz mérten 9,6 százalékkal gyengült.

2012 első öt hónapjában az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportjának volumene 7,3, az importé 1,2 százalékkal emelkedett. Kétszámjegyű volt a bővülés az árufőcsoport kivitelének közel harmadát képviselő gabona és gabonakészítmény exportvolumenében, ezen belül is a májusi forgalom kimagaslóan – a másfélszeresére nőtt. A legnagyobb exportnövekmény a holland és a német értékesítéseknek köszönhető.

A gépek és szállítóeszközök kivitelének és behozatalának volumene 4,3, illetve 2,3 százalékkal volt kevesebb, mint 2011. január–májusban, az utolsó hónapban ugyanakkor az export elérte, az import pedig meghaladta a bázisszintet.

A feldolgozott termékek export- és importvolumene 8,6, illetve 4,7 százalékkal nőtt. Az energiahordozók importvolumene – az árak 25 százalékos növekedése mellett – alig változott az előző év azonos időszakához képest. Ellentétes tendencia érvényesült a két fő árucsoportnál: a természetes és mesterséges gáz behozatalának volumene 5,3 százalékkal bővült, míg a kőolajé közel azonos mértékben elmaradt az egy évvel ezelőtt regisztrált forgalomtól.

A tejtermék és tojás kivitelének volumene némileg meghaladta, a behozatalé viszont nem érte el 2011 azonos időszaki szintjét. Továbbra is visszaesést mért a KSH az élő állat, valamint a hús és húskészítmény kivitelében és behozatalában egyaránt.
2012. január–májusában az Európai Unióba irányuló kivitel volumene 1, az onnan érkező behozatalé 3 százalékkal volt több mint 2011 azonos időszakában. Külkereskedelmi egyenlegünk aktívuma az unió tagjaival szemben 109 milliárd forinttal, ezen belül a régi tagállamok vonatkozásában 129 milliárd forinttal romlott.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben az export volumene 3 százalékkal bővült, ugyanakkor az importé 5 százalékkal elmaradt az egy évvel ezelőttitől. A külkereskedelmi mérleg hiánya 303 milliárd forint volt, 65 milliárd forinttal kevesebb, mint 2011 azonos időszakában.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu