2022. május 17. kedd Paszkál

Hírek - Agrárpénzek

Rengeteg hús landolhat a kukában, ha a britek megállapodás nélkül lépnek ki az EU-ból

A felmérések szerint a brit bárányágazat lenne egy esetleges no-deal Brexit legnagyobb vesztese, ugyanis a Nagy-Britanniában megtermelt bárányhús mintegy 89%-a az európai piacokra kerül. A vámok és a szabályozott ellenőrzések egy megegyezés nélküli Brexit esetén azt vonhatja maga után, hogy több millió báránytetem mehet veszendőbe, hívta fel rá a figyelmet egy vidéki gazdákat és termelőket tömörítő csoport.
 
 

Ha az átmeneti időszak 2020. december 31-én véget ér, akkor annak hátrányos hatása lesz az Egyesült Királyság mezőgazdasági ágazatára, amelyek jelenleg az Európai Unióval folytatott kereskedelemtől függenek, írta meg a FarmingUK. 2013 és 2017 között az exportált marhahús 82%-a, a szigetországban megtermelt és onnan kivitt tejtermékeknek, tojásoknak, zöldségeknek és gyümölcsöknek pedig a 78%-a került az uniós piacokra. Többen mégis úgy vélik, hogy a bárányágazat van a legnagyobb veszélyben, ugyanis a bárányhúsexportnál ez az arány 89%-os.

A 33 ezres taglétszámmal rendelkező, angol és walesi gazdákat tömörítő Country Land and Business Association (CLA) becslései szerint ha az exportok a 2019-es szinten maradnak, ám a megállapodás nélküli Brexit miatt bevezetésre kerülnek a vámok, akkor mintegy 3 millió, eredendően az uniós piacokra megtermelt vágott bárány nem fog eljutni a rendeltetési helyére. Ez az irdatlan húsmennyiség be fog ragadni a brit piacokra, ami nyomott árakat és mintegy 2 millió eladatlan vágott bárányt fog eredményezni.

A CLA véleménye szerint még ha drámai megugrás következne be a britek bárányfogyasztásában, és maximálisan kihasználnák az ország hűtőkapacitását, még akkor is több millió vágott bárány menne pocsékba. Arról nem is beszélve, hogy ha a Nagy-Britannia báránytermelésének java az ország határain belül maradna, az a bárányárak bezuhanásával járna. Sarah Hendry, a CLA vezérigazgatója elmondta, hogy a bárányágazat több szereplője is hatalmas nyomás alatt áll most.

A lezárás során ezek az emberek táplálták a nemzetet, és sokan már elkezdték átszervezni a vállalkozásaikat, hogy azok megfeleljenek a közös agrárpolitikán kívüli új rendszernek. Most sokaknak mégis azt kell látniuk, hogy teljesen összeomlik a piacuk

– mondta Sarah Hendry.

Annak ellenére, hogy a brit kormány régóta ígért kárenyhítő intézkedéseket a no-deal Brexit által leginkább fenyegetett mezőgazdasági ágazatoknak, ezekből egyelőre még semmi sem látszik. Sarah Hendry már sürgette a kormányt, hogy hozzon létre nyújtson sürgős pénzügyi támogatást azoknak a mezőgazdasági vállalkozásoknak, amelyek már a csőd szélére kerültek. Ha az Európai Unió vámokat vet ki a mezőgazdasági termékekre, akkor sok gazda vevő nélkül találhatja magát, és csődbe mehet, jelentette ki a CLA vezérigazgatója.

A bárányágazat a legsérülékenyebb terület, és ha megállapodás nélkül lépünk ki az Európai Unióból, annak jövő tavasszal fognak megmutatkozni a hatásai. Az árpamaláta- és a marhahúságazat is elveszítheti a piacait

– figyelmeztetett Sarah Hendry.

Az Egyesült Királyság zöldség- és gyümölcstermelése jobbára a hazai piacokra fókuszál, kicsi az export, a mezőgazdaság nagy része mégis a külső piacoktól függ, többnyire az Európai Uniótól. Ezzel egy időben számos uniós termelő függ az angol piacoktól. 2018-ban a Nagy-Britanniába érkező hústermékek 80%-a, a tejtermékek és tojás közel 100%-a az EU-ból származott. A brit fogyasztók uniós termékek széles skáláját vásárolják nap mint nap, különösen igaz ez a friss gyümölcsökre, zöldségekre és húsokra. 2018-ban az Európai Unió mintegy 38,2 milliárd font (több mint 15 ezer milliárd forint) értékben exportált élelmiszert az Egyesült Királyságba.

Sarah Hendry szerint ugyan helyes volt kemény tárgyalási stratégiával élni az uniós-brit tárgyalások során, ugyanolyan helyénvaló rámutatni, hogy milyen fontosak a brit piacok az európai gazdák számára. A CLA vezérigazgatója szerint ugyanakkor nem szabad szem elől téveszteni azt sem, hogy az uniós piacok is kiemelkedő fontossággal bírnak a brit termelők számára, és ha egy no-deal Brexitre kerül sor, akkor a brit kormánynak sürgős támogató intézkedéseket kell hoznia a mezőgazdasági szereplők védelmére mindaddig, amíg létre nem jön valamiféle megállapodás.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!