Szőlőtermelők, figyelem! Sok pénztől eshet el az, aki ezt a határidőt elmulasztja

Szőlőtermelők, figyelem! Sok pénztől eshet el az, aki ezt a határidőt elmulasztja

agrarszektor.hu
Megnyílt a lehetőség a borszőlőültetvények szerkezetátalakítási támogatásának igénylésére a 2020/2021-es borpiaci évben, adta hírül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Megjelent az új miniszteri rendelet (57/2020. (XI. 13.) AM rendelet) a szőlőültetvények szerkezetátalakításához és átállításához igényelhető támogatásról, amely a 2020/2021 borpiaci évtől alkalmazandó. A borszőlő-termelők november végéig ismét egyéni tervet nyújthatnak be a jelenlegi, illetve a következő borpiaci években támogatással elvégezni kívánt szerkezetátalakítási tevékenységeikre, olvasható a NAK oldalán.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

A Magyar Államkincstár a támogatás igényléséhez új közleményt készített, amelyet a honlapján 108/2020 (XI. 14.) számmal tett közzé az egyéni terv benyújtásának feltételeiről a 2020/2021 borpiaci évre vonatkozóan (lásd alul).

1. A rendelet új egyéni terv benyújtási időszakokat határoz meg:

2020. november 16. és november 30. között, 2021-től minden évben november 2. és 30. között lehet benyújtani az egyéni terveket kizárólag elektronikus úton, a benyújtás borpiaci évétől számított legfeljebb három egymást követő borpiaci évben tervezett tevékenységekre.A Kincstár a határidőben benyújtott egyéni terveket a benyújtást követő év február 28. napjáig bírálja el.

Az egyéni terv szerint befejezett tevékenységre vonatkozó kifizetési kérelem az elektronikus űrlapkitöltő felületen nyújtható be április 1. és július 1. között a Kincstár honlapján közzétett közleményben foglaltaknak megfelelően.

2. Támogatható tevékenységek:

  • a fajtaváltás,
  • az ültetvény áttelepítése,
  • a szőlőültetvény termesztéstechnológiai módszereinek javítása.

3. A támogatás összege és intenzitása

A Kincstár az egyéni terveket 34 millió euró összeg erejéig hagyja jóvá (a 2020-2023-as időszakban). A szőlőültetvény termesztés-technológiai módszereinek javítása tevékenységre a jóváhagyható összeg legfeljebb 10%-a fordítható.

A támogatás a végrehajtott tevékenység költségeihez való hozzájárulásból, valamint fajtaváltás és ültetvény-áttelepítés esetén a bevételkiesést ellentételező pénzbeli kompenzációból áll. A támogatás intenzitása megváltozott a korábbi évekhez képest. A támogatás mértéke a rendelet 1. mellékletében meghatározott költségátalányok és kompenzáció:

  • 75%-a, ha a szerkezetátalakítással érintett terület világörökségi területen fekszik,
  • 50%-a, ha az intézkedéssel érintett terület nem világörökségi területen fekszik, azonban az intézkedéssel érintett terület fekvése szerinti földrajzi árujelző (OEM vagy OFJ) szerkezetátalakítási tervének megfelel
  • 40%-a, ha az egyéni terv egyetlen szerkezetátalakítási tervnek sem felel meg.

4. Egyéni terv benyújtása 2020/2021 borpiaci évben

Az egyéni terv az Államkincstár honlapján keresztül, ügyfélkapus bejelentkezést követően elérhető elektronikus kérelemkitöltő felületen tölthető ki, és kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítással nyújtható be a Kincstár honlapján közzétett közleményben foglaltaknak megfelelően (108/2020 (XI.14.) számú Kincstári Közlemény).

Az ügyfélkapus azonosítással (bejelentkezéssel) történő benyújtás során a kérelem nyomtatványt a rendelkezésre bocsátott elektronikus felületen kell kitölteni, a csatolandó dokumentumokat pedig elektronikusan, szkennelve (pl. pdf, jpg) kell csatolni az elektronikus kérelemhez. Az egyéni terv a benyújtására nyitva álló időszak utolsó napjáig elektronikus úton módosítható. Egyéni tervet - az előírt mellékletek csatolásával együtt - a 2020/2021 borpiaci évben 2020. november 16-án 00:00:00 óra és 2020. november 30-án 23:59:59 óra között kell benyújtani. A benyújtási határidő elmulasztása esetén igazolásnak helye nincs.

Egy benyújtási időszakban egy kérelmező kizárólag egy egyéni tervet nyújthat be, azonban egy egyéni tervben több összefüggő terület is megadható. Egy összefüggő terület esetében megegyezik:

  • a tevékenység,
  • a művelet (ültetés, teljes körű támrendszer létesítése),
  • a művelet végrehajtásának borpiaci éve,
  • a terület lejtése,
  • a felhasználandó szaporítóanyag kategóriája,
  • a szőlőiskola típusa,
  • a szaporítóanyag típusa, és
  • az ültetvény jellege.

Egyéni terv kérelmet csak a legalább 0,2 ha nagyságú összefüggő területen megvalósított tevékenységekre lehet benyújtani. A kifizetési kérelmeket a borpiaci évben szintén az Ügyfélkapun keresztül kell benyújtani, amelyről a Kincstár önálló közleményt ad ki.

5. Az egyéni tervek elbírálásának szempontjai

A benyújtott egyéni tervet a Kincstár a rendelet 2. mellékletben meghatározott szempontok szerint összefüggő területenként pontozza, majd az összesített pontszámot az összefüggő területenként megjelölt területnagysággal súlyozva átlagolja. Az egyéni terveket a Kincstár a súlyozott átlagok alapján rangsorolja. Amennyiben a pontozás szempontjából figyelembe veendő elsőbbségi kritériumok teljesítésének megítéléséhez szükséges egyéni tervben szereplő adat hiányos vagy hibás, úgy az adott pontozási szempontot igazoló dokumentum hiánya vagy hibája hiánypótlás keretében pótoltatható.

Az egyéni tervben egy összefüggő területre vonatkozóan az alábbi minimális pontszámok elérése esetén hagyható jóvá a tevékenység:

  • fajtaváltás, ültetvény áttelepítése esetén: legalább 34 pont,
  • a termesztéstechnológiai módszerek javítása esetén: legalább 45 pont.

6. Az elektronikus ügyintézés, kérelem benyújtás módjai:

a) természetes személy ügyfél (kérelmező) esetén, amennyiben rendelkezik ügyfélkapus hozzáféréssel, akkor az ügyfélkapuján keresztül saját nevében, vagy
b) nem természetes személy ügyfél (kérelmező) esetén elsődleges képviselője útján, vagy
c) természetes személy és nem természetes személy ügyfél (kérelmező) esetén meghatalmazott útján ügyfélkapus beazonosítással történő benyújtás, vagy
d) természetes személy és nem természetes személy ügyfél (kérelmező) esetén kamarai meghatalmazott útján ügyfélkapus beazonosítással történő benyújtás.

7. Az egyéni tervek benyújtásával kapcsolatban az Agrárkamara az alábbiakra hívtak fel a figyelmet:

2020-tól kezdve a támogatás igénybevétele kizárólag elektronikusan történik és Ügyfélkapu regisztrációhoz kötött. Az Ügyfélkapuval nem rendelkező, egyéni tervet benyújtani kívánó termelőknek Ügyfélkapu regisztrációt kell kérniük a Kormányhivataloknál, amely általában előzetesen időpont egyeztetést igényel.

A támogatási kérelem részét képező újratelepítési engedélyek kiadása az ültetvény helye szerint illetékes hegybírói irodákban 3-4 munkanapot vesz igénybe. A kamara azt kéri, hogy azok a termelők, akik még nem kérték ki az engedélyeket, mihamarabb tegyék meg a hegybírónál!

Lehetőség van arra, hogy a támogatás kérelmezője meghatalmazotton keresztül nyújtsa be az egyéni tervét, valamint intézze az eljáráshoz kapcsolódó ügyeit, ehhez azonban csak olyan meghatalmazás használható, amely megfelel a jogszabályban előírtnak. A hegybírók segítséget tudnak nyújtani a termelőknek a felmerülő kérdésekben, azonban a hegybírók a termelő helyetti ügyintézésre, az egyéni terv vagy a kifizetési kérelem benyújtására nem kérhetők fel, meghatalmazás számukra nem adható.

Bővebb információ a támogatás igénybevételével, valamint az egyéni tervek benyújtásával és a kérelemhez csatolandó dokumentumokkal kapcsolatban az alábbi linkeken található:

  • 57/2020 (XI.13.) AM rendelet a szőlőültetvények szerkezetátalakításához és átállításához igényelhető támogatásról
  • 108/2020 (XI.14.) sz. Kincstári Közlemény a szőlőültetvények szerkezetátalakításához és átállításához igényelhető támogatásról szóló 57/2020. (XI. 13.) AM rendelet alapján a 2020/2021 borpiaci évre vonatkozó "egyéni terv" benyújtás feltételeinek közzétételéről
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?