2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Hírek - Agrárpénzek

Szorul a hurok Babis körül - A cseh kormányfőt gazdagították az uniós pénzek

Az átlátszó.hu értesülése szerint újra gyanúsított Andrej Babis, Csehország kormányfője, akinek magyarországi agráripari érdekeltségeiről többször is beszámoltunk. A brüsszeli vizsgálat a milliárdos üzletember politikai-gazdasági összeférhetetlenségét erősítette meg, ennek apropóján a cseh törvénykezés is élénkebben érdeklődik az ügyei iránt.
 
 

Az oknyomozó portál arról tudósít, hogy még múlt szerdán érkezett meg Brüsszelből Prágába az Andrej Babis politikai-gazdasági összeférhetetlenségét megerősítő határozat. Az elsőt júniusban kapták kézhez, nyilvánosságra kerülése után több mint százezer ember vonul utcára Prágában. Babis ekkor azt állította, nincs összeférhetetlenségi helyzetben, mert cégeit 2017 februárjában vagyonkezelő alapokba helyezte.

Az uniós könyvvizsgálói jelentés most megerősítette, hogy az Agrofert vállalat egyértelmű irányítója még mindig Babis miniszterelnök. Az audit megemlítette Babis cseh médiában érzékelhető befolyását is. A cseh kormányfő ismételten állítja, hogy nincs befolyása a Lidové noviny és a Mladá fronta DNES napilapban, az Impuls rádióban, az Óèko zenei televízióban, valamint több folyóiratban és bulvárlapban.

A vagyonkezelői alapok alapszabálya kimondja, hogy ezen alapok alapítója és kedvezményezettje Babis. (…) Babis ezen kívül két vezető napilap, egy rádióállomás és egy televíziós csatorna tulajdonosa is. A vagyonkezelői alap és az Agrofert vállalat alapítóokiratának fő célja Babis érdekeltségeinek védelme”

 – áll az EB zárójelentésének 68 és 70. oldalán. A cseh kormánynak két hónapon belül kell reagálnia az EB vizsgálati eredményére. Brüsszel az uniós támogatások visszafizetésére szólította fel Csehországot. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a cseheknek jogi kifogásra már nincs lehetőségük, mindössze a pénz visszafizetésének módját, ütemét határozhatják meg.  A cseh állami hatóságok a pénzt a cseh kormányfőn hajthatják be.

Tiltakozási hullám Prágában (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Andrej Babis, akinek a lemondását november 16-én kétszázezren követelték Prágában az uniós pénzek lenyúlása miatt, még mindig a  társadalom harmadának támogatását élvezi - jegyzi meg az átlátszó.hu. A tiltakozást szervező Millió pillanat a demokráciáért nevű civil társulás kilátásba helyezte, hogy január 7-én újabb megmozdulást indítanak, amennyiben Babis az év végéig nem tesz eleget a követelésüknek.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu