Traktorokkal vonultak az utcára a gazdák: több ezren tüntettek Spanyolországban

Traktorokkal vonultak az utcára a gazdák: több ezren tüntettek Spanyolországban

agrarszektor.hu
Február 16-án csaknem ötezer spanyol gazda tüntetett Murcia régióban az alacsony átvételi árak, az elszálló termelési költségek és az öntözővíz árának megduplázódása miatt. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) értesülései szerint a tüntetők traktoraikkal utakat zártak le, és kijelentették, hogy ha nem sikerül megállapodniuk a munkaügyi tárcával, akkor készek akár Madridig is elmenni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Február közepén utácra vonultak a spanyol gazdák Murcia régióban. A közel ötezer főből és több száz traktorból álló tüntető tömeg az alacsony átvételi árak, az elszálló öntözési költségek és az öntözővíz árának megkétszereződése miatt tiltakozott, írta meg a FruitVeB az El Pais, a La Vanguardia és a HortoInfo portálok értesülései alapján. Az Asaja (Fiatal Gazdák Szövetsége), Coag (Gazdálkodók és Állattenyésztők Egyesületeinek Szövetsége) és Upa (Kisgazdák Egyesülete) mezőgazdasági szervezetek által rendezett megmozduláson a tüntetők utakat zártak le, és követeléseiket skandálták. A traktoros felvonulások Murcia tartományt érintették, de a résztvevőkhöz Alicante és Almeria tartományokból is érkeztek szimpatizánsok.

A beszámolók szerint a demonstráción a tömeg azt skandálta, hogy "A vidék haldoklik!", és a felszólalók igen kritikus hangnemet ütöttek meg az uniós intézményekkel szemben, mondván, hogy a politikusoknak az emberekért és az egyes ágazatokért kellene dolgozniuk. Az elszabaduló inputanyag- és energiaárak miatt néhány napja Olaszországban is az utcákon tüntettek a gazdák, és ugyanúgy megoldásokat követeltek a kormánytól arra a strukturális válságra, amely a koronavírus-járvány megjelenésével csak fokozódott, és ami most súlyosbodott arra a szintre, hogy az élelmiszertermelő üzemek, gazdaságok működése veszteségessé vált, miközben a piacokon rekordárakat tapasztalnak a fogyasztók. Spanyolországban az utóbbi fél évben az üzemanyagok ára átlagosan 35-50%-kal, az elektromos áram 40%-kal, a műtrágyák árai pedig 50-90%-kal emelkedtek. A politikai pártoktól független, kizárólag a gazdaszervezetek által jegyzett tüntetés fokozott rendőri biztosítás mellett békésen zajlott.

A megmozdulás fő szónokai azt követelték, hogy a kormányzat fékezze meg a termelési költségek elszállását, valamint szavályozza a sómentesítő létesítményektől vásárolható öntözővíz árát is. Spanyolországot ugyanis súlyos aszály sújtja, és csupán a teljes termőfelület 20%-ára kötöttek aszálykár-biztosítást. A tüntetők ezen felül tisztességes árakat követeltek a helyben előállított termékek számára, mivel a Spanyolországban elfogadott Élelmiszerlánc Törvény szerint a felvásárlóknak tilos olyan árajánlatot adniuk, amely alacsonyabb, mint a termelési költség. Ezt a rendelkezést a demonstrálók szerint azonban egyáltalán nem tartják be Murcia régióban: a közelmúltban nagy botrányt okozott az Observatorio de la Cadena Alimentaria elemzőközpont egyik kutatása, mely szerint a helyi tejtermelőknek 2018 és 2020 között végig az önköltségi ár alatt fizettek a felvásárlók, de a narancs- és őszibarack-ültetvények tulajdonosai is nagyon hasonló történeteket meséltek. Az is követelés volt továbbá, hogy a hatóságok tegyenek valamit a harmadik országokból, elsősorban Észak-Afrikából érkező olcsó importáruk tisztességtelen versenyelőnye ellen, mivel ez súlyos környezeti és szociális hatásokkal járhat már a közeljövőben.

A tüntetők vezetője, Miguel Padilla közölte, hogy Yolanda Díaz, a munkaügyi tárca minisztere hamarosan egy egyeztetésen fogadja majd a megmozdulásban részt vevő szervezetek képviselőit. Ha itt nem sikerül megállapodást elérni, jó eséllyel február 25-én Andalúziában, Sevilla központtal folytatódnak majd a tüntetések, és ha ennek sem lesz hatása, március 20-án Madridban vonulnak utcára a traktoros gazdák.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?