2019. augusztus 18. vasárnap Ilona

Hírek - Agrárpénzek

Tulajdonosi átrendeződések az élelmiszer-kiskereskedelemben

Érdemi tulajdonosi átrendeződések történtek a hazai élelmiszer-kiskereskedelmi piacon: a múlt év júniusa óta tizenhárom fúziós kérelem érkezett a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) - tájékoztatta a hivatal pénteken az MTI-t.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az engedélyköteles összefonódások következtében országszerte 158 kiskereskedelmi egység cserélt gazdát, legnagyobb részük Budapesten, Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon. A kiskereskedelmi piacot érintő fúziók számának kiugró emelkedése mögött elsősorban a Match, Profi és Cora üzlethálózatokat üzemeltető Delhaize csoport Magyarországról való kivonulása állt, nyolc kapcsolódó eljárásban összesen 57 Match és Profi üzlet került más vállalkozáscsoportok irányítása alá - közölte a GVH.

A boltokat nagyrészt a Coop és a CBA franchise rendszerekhez tartozó, egymástól független vállalkozások szerezték meg. Az engedélyköteles összefonódások következtében összesen ötvennel nőtt országszerte a Coop hálózatba tartozó boltok száma, míg a CBA hálózat nagyságrendileg ugyanannyi bolttal bővült, mint amennyi elhagyta azt.

A közlemény szerint az irányításszerzések számának emelkedésében fontos szerepet játszott a 300 négyzetméter feletti kereskedelmi ingatlanok létesítésre és bővítésére vonatkozó jogszabályi korlátozás is, amely arra késztette a terjeszkedni kívánó piaci szereplőket, hogy működő boltokat szerezzenek meg újak építése helyett.

A GVH kiemelte: sok bolt értékesítése nem volt engedélyköteles a vevői vállalkozáscsoport vagy az átadott boltok alacsony árbevétele miatt, ezért ezekkel kapcsolatos kérelem nem érkezett a versenyhivatalhoz. Azok a piaci változások sem engedélykötelesek, ahol egy vállalkozáscsoport az általa üzemeltetett boltokat - adott esetben akár nagykereskedelmi hálózatot is - egyik franchise rendszerből egy másikba viszi át.

A kiskereskedelmi piacok hagyományosan lokálisak, hiszen a fogyasztók általában lakóhelyük vagy munkahelyük közelében vásárolnak élelmiszert és egyéb napi fogyasztási cikkeket, ezért a GVH elsősorban településenként, egyes esetekben pedig kistérségenként vizsgálta meg az irányításszerzés hatását. A hivatal minden esetben kötelezettség előírása nélkül engedélyezte az irányításszerzéseket, az eljárások során azonban kialakult a fúziók elbírálásának a korábbiakhoz képest kifinomultabb gyakorlata is. Az összefonódásokat engedélyező határozatokban az érintett termék- és földrajzi piacok kiterjedésére, valamint a versenyhatások felmérésére vonatkozóan is számos kérdésben foglalt állást a GVH - olvasható a közleményben.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu