Mi magasabb: a tejár vagy a munkaerő? - Így látja a termelő

Agrárszektor
Az utóbbi időben a híradások egy része a magas tejárakkal, más része az állattenyésztés munkaerőgondjaival foglalkozott. Vajon hogyan összegződik mindez egy gazdaság hétköznapjaiban? Az agrárszektor.hu megkérdezte magát a termelőt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

"Közepes évnek lesz mondható az idei. Sem a piaci, sem az időjárási, sem az állategészségügyi kihívások nem voltak olyanok, ami rendkívüli helyzetet eredményezett volna" - mondja Balázs Nóra, a Pély-Tiszatáj Zrt. igazgatóságának elnöke. Az utóbbi egy év aszályos időjárása nem befolyásolta lényegesen az itteni lucerna hozamát, a gabonát is megtermeli magának a cég, csak kukoricát kell vásárolnia. Balázs Nóra úgy véli, az afrikai sertéspestis miatt kevesebb most a disznó, ezért valamivel kisebb lesz a kereslet a tengerire is, ami egy kicsit alacsonyabb árakhoz kellene hogy vezessen a betakarítás után. Egyébként most a cirok silózásához készülnek a Heves megyei gazdaságban - a 10 aranykoronás földeken csak ezt van értelme termelni. Az etetéséhez szaktanácsadót vesznek igénybe.

A legnagyobb bajunk a munkaerő. Az tragédia"

 - fakad ki az elnökasszony. Óriási a fluktuáció, a legtöbb jelentkező csekély tudású és fegyelmezetlen. "Igyekszünk gépesíteni, de mindenkit nem lehet kiváltani, és az ukrán munkás sem biztos, hogy jó megoldás. Pedig sokat költünk a foglalkoztatásra, mert nagy a verseny a jó szakemberekért. Sajnos nem tudunk a kereskedő cégek bérezési ajánlataival versenyezni ezeken a gyenge földeken, ahol a búza csak 4,5-5 tonnát terem."


Ahogy arról korábban az agrászektor.hu már írt, egy jó traktoros ma szezonban nettó 350-450 ezer forintot is megkeres, de igaz ez a műszakvezetőkre is. Az állatorvos szintén középvezetői fizetésért látja el a telep felügyeletét, ezért már napi szinten jelen kell lennie és a hatósági állatorvosi feladatokat is el kell látnia. A fizikai munkások jellemzően teljesítménybérezésben részesülnek, de a 200 ezer nettót ők is megkeresik. Év végén az egész éves hűséget is jutalmazzák a cégek egy prémiummal.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A tej alapára a Pély-Tiszatáj Zrt. könyvelése szerint ma 94,5 Ft, felárral együtt 101 forintot kap most kilónként a Heves megyei cég. A trend a nyári szezonális mélypont után ismét emelkedő. A cég a költségek kézben tartásával igyekszik megtakarításokat elérni. "Ehhez most nagy segítséget kaptunk az AgroVIR programja révén" - meséli Balázs Nóra. "Egy éve tanítjuk az emberek a tevékenységek naplózására, most tartunk ott, hogy már megszokták a napi szintű adatrögzítést, és végre elkezdhetjük elemezni a gazdálkodásunkat." Az 560 tehenes gazdaságban nem látnak más módot a kiadások racionalizálására.

Forrás: tejtermek.hu
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03