2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Lezárult a nagy verseny: ez a pontyféle lett az Év hala 2022-ben

Lezárult a nagy verseny: ez a pontyféle lett az Év hala 2022-ben

agrarszektor.hu
Megvan a 2022-es Év hala. A Magyar Haltani Társaság által megszervezett verseny december 31-én, délben zárult, ameddig összesen 4155 szavazat érkezett be a három jelöltre. A voksok összeszámolása alapján a győztes toronymagasan, a szavazatok több mint felét begyűjtve a bodorka lett, ám második helyért ádáz küzdelem alakult ki a bagolykeszeg és a széles durbincs között.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Kiderült, melyik kopoltyús állat viheti haza 2022-ben az Év hala címet: a Magyar Haltani Társaság által szervezett versenyen 2021 utolsó napjának deléig lehetett szavazni a megadott három jelöltre. A Társaság honlapjára végül 4155 szavazat érkezett, amelyek alapján a következő végső eredmény alakult ki: harmadik helyen a nagyobb folyóvizek márnazónáját és a dévérzóna erősebb sodrású szakaszait jellemző bagolykeszeg végzett, megszerezve a szavazatok 20%-át. A védett széles durbincsra, amely csak a Duna, a Dnyeper és Dnyeszter vízrendszerében él, már a szavazók 25%-a voksolt, így hatalmas küzdelemben lett a második. Az első helyet, tökéletes magabiztossággal és 55%-os abszolút többséggel, a Magyarország vizeiben nagyon elterjedt, és emiatt sokak által ismert bodorka szerezte meg.

A bodorka nem nagy termetű, de széles körben elterjedt pontyfélénk. Az alsó úszói többnyire rőtes-pirosas színűek, ezért gyakran összetévesztik a vörösszárnyú keszeggel. Erre az is okot ad, hogy mindkét faj szemgyűrűje többnyire narancsszínű. A vörösszárnyú keszeg hátúszója azonban sokkal hátrébb kezdődik, mint a hasúszói, ami alapján biztosan megkülönböztethető.

A bodorka táplálékát zömmel kisebb gerinctelen állatok, férgek, alsóbbrendű rákocskák, puhatestűek alkotják. A nyugodt, vízinövényes élőhelyeket kedveli, így a kisebb-nagyobb csatornákban is gyakori. Kisebb számban a folyók dévérzónájában is előfordul, itt azonban általában kevésbé színes, ezért például a tiszai példányokat a halászok fakó keszeg névvel illették. Beirdalva, paprikás lisztben megforgatva és jól átsütve az íze kitűnő.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31