Az Y generáció embernek tekinti a házi kedvenceit

agrarszektor.hu
A kisállatok tartásával kapcsolatos szokások az utóbbi években gyökeresen megváltoztak. Az Y generáció, azaz a fiatal felnőttek legalább olyan kiemelt figyelmet szentelnek a házi kedvenceiknek, mint saját maguknak - derül ki az állatok világnapja alkalmából végzett Boehringer Ingelheim-kutatásból.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az állatok világnapját 1931 óta tartják számon. Az eredetileg Olaszországból indított kezdeményezés célja, hogy megfékezzék a vadon élő állatok pusztulását, később pedig ezt a mozgalmat a házi-, illetve haszonállatokra is kiterjesztették. Az állatok világnapját azóta is október 4-én ünneplik, Ferenc napján, ezzel emlékezve Assisi Szent Ferencre, az állatok védőszentjére. Az alábbi nemzetközi kutatás az emebrek és házi kedvenceik viszonyára fókuszált.

A háziállat szó szerint "házi" állat

Mi sem mutatja jobban az állatokhoz való ragaszkodást, mint az, hogy az állattartók fele családtagnak tekinti a házi kedvencét. Európában körülbelül 80 millió háztartásban tartanak legalább egyféle kisállatot, hazánkban pedig az otthonok harmadában él kutya vagy macska. Az Egyesült Államokban ez az arány sokkal magasabb, ott a háztartások 68%-ában van háziállat, míg ez az arány 1988-ban még csak 56% volt. Az urbanizációnak köszönhetően nemcsak egyre többen költöznek a városokba, de a lakásokban tartott kisállatok száma is növekszik. Ez a trend a választott kutyák méretében is tükröződik: a kisméretű kutyák száma folyamatosan növekszik, a közepes, illetve nagyméretű ebeket viszont egyre kevesebben választják

A kiskutya praktikus: mindenhová elkísérheti a gazdit

Sokszor hangoztatott tény, hogy a háziállatok pozitív hatással vannak a gazdikra. Az állattartók 80%-a örömet és lelki támogatást kap a kedvencétől, a megkérdezettek 66%-a pedig állítja, hogy az állatok segítenek a stressz és a szorongás legyőzésében. Kedvenceik hatására alacsonyabb a vérnyomásuk, és több mozgást is végeznek. Séta közben a kis kedvencek tökéletes beszélgetéskezdeményező témát is biztosítanak, ami biztos alapja lehet az ismerkedésnek. A kis kedvencek azonban nemcsak új barátságok megkötésében segíthetnek, de a gazdik 70%-a úgy gondolja, hogy a háziállat közelebb hozza egymáshoz a családtagokat, és felelősségre tanítja a gyerekeket.

Az állattartók cserébe kényeztetik a kedvenceiket. Ma már a kutyatartók 95%-a, a macskatartók 80%-a és az egyéb kisállattartók 88%-a vásárol valamilyen jutalomfalatot. Azonban az állattartásnak is megvannak az árnyoldalai. A háziállatok tartásának hátrányai közé tartozik az állat elvesztése miatt érzett fájdalom, a rendszeres takarítás, a különböző költségek (megfelelő állateledel, gyógyszerek), valamint hosszabb távollét esetén "kisállatszitter" keresése. Ennek ellenére az állattartók 41%-a új házi kedvencet keres, amint az előző négylábú társa elhunyt. Aki tehát egyszer elkötelezi magát egy háziállat mellett, az egy örök életre választ magának szenvedélyt.

Az Y generáció emberként kezeli állatait

Az Y generáció tagjai egy új szintre emelték az állattartást, kedvenceiket már-már egyenrangú, emberi félként kezelik. Kimutatható, hogy sokkal gyakrabban viszik állatorvoshoz kedvenceiket, akiknek szívesen adnak gyógyszert és vitaminokat. Az is kiderült, hogy bizonyos szolgáltatásokra - mint például az állatok nappali felügyelete - szívesen költenek. Ha pedig a felügyelet nem megoldható, akkor magukkal viszik kedvenceiket az éttermekbe, szórakozóhelyekre is. Emellett elmondható, hogy előszeretettel lepik meg a kedvencüket egy-egy jeles alkalomból, és szívesen költenek ajándékokra. Magyarországon szintén megfigyelhető az Y generáció egyre érzékenyebb viszonyulása a kisállattatokhoz. Talán már az állatok világnapja is jó alkalom arra, hogy meglepjék négylábú társukat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31