Fény az alagút végén: a vakcinázott malacok kétharmada megúszta az afrikai sertéspestist

agrarszektor.hu
A brit The Telegraph arról számolt be, hogy a Madridi Egyetem kutatói elérték az első eredményeket a vaddisznóállomány afrikai sertéssel szembeni immunizálásában - vette észre a hírt a blog.syngenta.com. A tesztelt állatok kétharmada ellenállónak bizonyult a kórral szemben. Úgy tűnik, már közel a cél.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kutatók egy Lettországban elejtett, afrikai sertéspestissel fertőzött vadkanból vették mintát a szérum elkészítéséhez. A legyengített vírust tartalmazó vakcinát kilenc vadmalacnak adták be a laboratóriumban. Ezután három vakcinázatlan, fertőzött malacot tettek az immunizált állatok mellé. Egy hónap múlva a kilenc vakcinázott malac közül hat az afrikai sertéspestis ellen antitesteket termelt, de a betegség jeleit nem mutatta. Vagyis a készítmény 66 százalékban hatásosnak bizonyult.

A malacok a táplálékkal, szájon át kapták a vakcinát. A kutatók szerint vadetetéssel  a természetben élő állatokat is védetté lehet tenni (hasonlóan, ahogy a rókákat csalétkekkel immunizálják a vesztettség ellen.) Jose Angel Barasona, a tanulmány társszerzője szerint, ha a vakcina stabilan hatékonynak bizonyul, akkor megfékezheti az afrikai sertéspestis terjedését Európában és Ázsiában, ahogy az a klasszikus sertéspestis esetében is történt.

"A klasszikus sertéspestis ellen már valóban hatékony megoldásnak bizonyult a csalétkes vakcinázás Európában. Várhatóan a legyengített afrikai sertéspestisvírust tartalmazó vakcinák is hatékonyak lesznek" - mondta a hírrel kapcsolatban Linda Dixon, a kórt kutató brit csoport vezetője az Egyesült Királyság Pirbright Intézetben. Hozzátette: a kísérlet ígéretes, de hosszú út áll még a kutatók előtt, mire a vakcina terepen is felhasználható lesz.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33