2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Állat

Folyamatosan állnak le a magyar vágóhidak: óriási a baj a hazai húsiparban

Hosszú idő után, az idei első fél évben ismét csökkent a vágóhidak sertésvágásainak száma. Ezt részben az okozza, hogy a környező országokban - például az afrikai sertéspestis (ASP) által sújtott Romániában - erősen megnőtt az élő állat iránti kereslet - írja pénteki számában a Világgazdaság. A sertéspestis miatt elrendelt kényszervágások következtében egyre kevesebb disznó érkezik a magyar vágóhidakra, ezért több, ha csak időszakosan is, de leáll. Ha ez így megy tovább, és a hazai vágóhidak, illetve húsipari cégek nem tudják majd rendezni az igy keletkezett többletköltségeiket, akkor akár csődbe is mehetnek.
 
 

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke a lapnak elmondta, hogy a telepek kiürítésével járó PRRS-mentesítés és az ASP gyanúja miatt elrendelt kényszervágások következtében is kevesebb disznó megy a vágóhidakra, amelyek közül ráadásul több - mivel a megemelkedett költségeit nem tudja érvényesíteni - időszakosan le is áll. A magyarországi vágóhidakon az első fél évben 2,29 millió sertést vágtak le, ami bő 65 ezerrel, 2,8 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi első hat hónapban - közölte a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet. A szakmabeliek szerint a jövőbeni sertésszámot tekintve különösen aggasztó, hogy a sertésvágáson belül az anyakocák kategóriája a 2018-as első félévi 44,7 ezerről 51,7 ezer darabra nőtt, ami 15,7 százalékos növekedés.

Ahogy azt az agrárszektor.hu-nak Éder Tamás korábban elmondta, azokban a régiókban, ahol sertéspestises vaddisznót találtak, a veszélyeztetettség igen nagy, így valószínűleg a sertéstenyésztési kedv itt nem nagyon erősödik. Hozzátette, ha a hazai húsipari vállalatok, illetve vágóhidak nem tudják továbbhárítani az év eleje óta tartó drasztikus sertésdrágulás miatti többletköltségeiket, akkor csődbe mehetnek. Egyes vállalatok már ma is fennakadásokkal és késve fizetnek beszállító partnereiknek.

A KSH adatai szerint az exportált élősertés-mennyiség 38 százalékkal növekedett, közben az import 19 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Ugyanakkor lapunk értesülései szerint a jelenlegi sertésállomány nem elegendő a húsipari feldolgozási igények kielégítéséhez, ezért importra van szükséga, világpiaci helyzet miatt azonban a külföldi alapanyagok ára is az egekbe szökött. Jelenleg az okozza a problémát, hogy az ágazat megpróbálja beépíteni az árakba a növekvő alapanyagköltséget, ez azonban egyelőre nagyon nehezen sikerül.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Varga György

 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben