Két éve nem volt ilyen: rekordot döntöttek az európai bárányárak

Két éve nem volt ilyen: rekordot döntöttek az európai bárányárak

agrarszektor.hu
Az európai bárányárak mérséklődtek az elmúlt héten, véget vetve ezzel a június utolsó hetében és júliusban egymást követő öt héten át tartó áremelkedésnek. A báránykészletek továbbra is az átlagérték alatt állnak rendelkezésre.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A bárányárak az előző héten kétéves rekordot értek el, de az általános várakozás az volt, hogy az árak augusztusban mérséklődni fognak, miután lezárul a keresletet jelentősen élénkítő Muszlim Eid fesztivál - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ez az ármérséklő hatás az elmúlt héten egyértelműen megmutatkozott a hirtelen csökkenő romániai bárányáraknál, ugyanis Románia jelentős mennyiségű élő bárányt exportál a Közel-Kelet országaiba.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A nehézbárány átlagára az EU-ban a 2020. augusztus 2-ával záruló, 31. héten 588,42 euro/100 kg volt, amely az előző héthez képest 0,7 %-os csökkenést jelent. Az árak számos nagy előállítónak számító országban alacsonyabbak voltak, mint az elmúlt hetekben, kivéve Németországot, ahol 5,9 %-os árnövekedést tapasztaltak. Valamint a francia ár a 677 euro/100 kg-ot is elérte, mely ott a legmagasabb volt eddig ebben az évben.

A piaci elemzők felhívták azonban a figyelmet arra, hogy a báránykészletek továbbra is az átlagérték alatt állnak rendelkezésre, az új-zélandi behozatal a szokásosnál alacsonyabb szinten van, ezért fennáll annak a lehetősége, hogy az árak ősszel tovább emelkedjenek. Emellett hosszabb távon továbbra is áremelkedési kockázatot jelenthet az, ha az Egyesült Királyság az év végén szabadkereskedelmi megállapodás nélkül zárja le a jelenlegi EU-s átmeneti időszakát, tekintettel arra, hogy az EU-27 juhhúspiaca erősen függ az Egyesült Királyság behozatalától.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?