2022. május 25. szerda Orbán

Hírek - Állat

Szörnyen kevés a konyhakész, minőségi halhús a hazai kínálatban

A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet lehalászási jelentése szerint csaknem 28 milliárd forintos paasszívumunk van a halászati termékek kereskedelméből. Ennek oka, hogy jobbára csak élő pontyot adunk el, és még mindig kevés a minőségi, konyhakész halhús a piacon. Pedig az igény egyre nagyobb rá.
 
 

A hazai tógazdaságokban a haltermelés mennyisége 22,5 ezer tonna volt 2018-ban. Az étkezési halak előállításában a pontytermelés a domináns, a halelőállítás csaknem 80 százalékát ez a faj adja. Magyarországon az egy főre jutó éves átlagos halfogyasztás mértéke 5-7 kg között mozgott az elmúlt néhány évben, ami jelentősen elmarad az EU átlagától (23-25 kg/fő/év) és a világátlagtól (20 kg/fő/év) is. 

A belföldi halfogyasztás azonban így is háromszorosan felülmúja a hazai termelést, nem csoda, ha a halászati és akvakultúra-termékek importértéke 35,8 milliárd forintot, exportértéke pedig mindössze 8,2 milliárd forintot ért el 2018-ban.

 A külkereskedelmi forgalom passzívuma 27,6 milliárd forint volt, 4,4 milliárd forinttal több, mint 2017-ben.

A magyarországi halhúsfogyasztás erősen idényjellegű, leginkább a húsvéti és karácsonyi időszakban vásárolunk halat. A feldolgozott, illetve konyhakész halászati termékek iránt viszont egyre inkább nő a kereslet. Az ágazat képviselői és az agrártárca folyamatosan törekszenek a halfogyasztás és a fogyasztói bizalom növelésére. Ezt a célt szolgálja a fogyasztási célú hal áfa-tartalmának 2018. január 1-jétől 27 százalékról 5 százalékra való mérséklése is.

Hazánkban intenzív rendszert 2018-ban 20 vállalkozás 21 telephelyen üzemeltetett különféle halfajok tartására. A zárt rendszerekben termelt hal mennyisége 2018-ban 4246 tonna volt, amely az előző évhez mérten mindössze 1,1 százalékos bővülést jelent. Az intenzív termelés 93,9 százalékát 2018-ban is az afrikai harcsa előállítása adta.

A részletes AKI- jelentést itt olvashatja el.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben