Te is észrevetted, hogy eltűntek a verebek az országból? Megvan, mi áll a háttérben

Te is észrevetted, hogy eltűntek a verebek az országból? Megvan, mi áll a háttérben

agrarszektor.hu
Hihetetlen adat látott napvilágot, miszerint az Európai Unió területén mintegy 600 millió fészkelő madárral lett kevesebb az elmúlt években. A legnagyobb veszteségeket a háziveréb egyedszáma szenvedte el. A fogyatkozás hátterében egyértelműen az emberi tevékenység, illetve a klímaváltozás állnak, ahhoz pedig hogy változás történjen, a mezőgazdasági módszereken is változtatni kellene.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az emberi tevékenységek nagyon sok esetben ökológiai rendszerek összeomlását hozzák magukkal, melyekről vagy tudomást veszünk, vagy nem. Mostanra azonban olyan hatalmas rendszerek is komoly károkat szenvedtek, amiket már egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni. Erre hívta fel a figyelmet a brit Királyi Madárvédelmi Egyesület (RSPB), a BirdLife International nemzetközi madárvédelmi szervezet és a Cseh Madártani Egyesület kutatóiból álló csoport, mely rámutatott arra tényre, hogy az Európai Unió területén mintegy 600 millió (!) fészkelő madárral lett kevesebb az elmúlt években - írja a köpönyeg.hu

Nem egy légből kapott adatról van szó, hiszen az EU területén fészkelő mintegy 445 madárfaj közül 378 adatait vizsgálták meg alaposan. A legnagyobb veszteségeket a háziveréb egyedszáma szenvedte el. Ezek a kis lények 274 millió egyeddel vannak kevesebben, mint néhány évvel ezelőtt, de nem csak a verebek állománya csökkent jelentősen. A sárga billegető, a seregély és a mezei pacsirta állománya is sok tízmilliós veszteségeket szenvedett el.

Magyarországon az itt rendszeresen fészkelő 211 madárfaj közül 40 esetében mutatható ki a csökkenés, 50 fajé azonban növekvő tendenciát mutat. Bár ez a hír nagyon jó, sajnos messze nem azt jelenti, hogy olyan jól állunk, pusztán az elmúlt években drasztikusan lecsökkent egyedszámú fajok adatai mutatnak javulást (például a túzok vagy a rétisas).

A fogyatkozás oka pedig nagyon egyértelműen az emberi tevékenység, a betegségek, illetve a klímaváltozás. Ahhoz, hogy a folyamat megállítható legyen, mindenképpen hathatós védelemre szorulnak az élőhelyek, és változtatni kell a mezőgazdasági módszereken is, hiszen a nagy mennyiségben jelen lévő fajok egyedszámának jelentős csökkenése olyan ökológiai folyamatokat jelez, melyek katasztrofális következményeket vonnak maguk után. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?