2018. január 18. csütörtök Piroska

Hírek - Bor-Italok

Harc a magyar borospincékben: már a GVH is vizsgálja az ügyet

Vizsgálatot folytat a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) annak kiderítésére, visszaéltek-e gazdasági erőfölényükkel egyes szőlőfelvásárló pincészetek, amikor az ősz folyamán indokolatlanul alacsony árat fizettek a szőlőért, sőt néhány napra be is fagyasztották a felvásárlást. A GVH a napokban a beadvány kiegészítésére kérte az ügyet elindító Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsát.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

Visszaéltek gazdasági erőfölényükkel egyes szőlőfelvásárlók az elmúlt év őszén a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa szerint, ezért a szervezet még tavaly a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult. A GVH az agrárszektor.hu-nak megerősítette, hogy vizsgálatot folytat az ügyben. A hivatal nemrég pontosítást is kért a benyújtótól arról, mely borászatokat vádolják a felvásárlás és az árak manipulálásával.

Az ügy hátterében az áll, hogy néhány borszőlő-felvásárló pincészet túlságosan is alacsony, 70–75 Ft-os kilogrammonkénti árat szabott meg tavaly a termelőknek, ráadásul a szüret közepén pár napra be is fagyasztotta a felvásárlást, amivel a gazdálkodók körében pánikot okozott. A termelők szerint arra hivatkoztak, hogy az összehangolatlan gépi szüret miatt megteltek a pincék, és a helyzetet csak így lehetett kezelni. A szőlőtermelők azonban úgy vélik, hogy az akció csupán az árak további letörésére irányult. Ami be is következett, hiszen a rövid szünet után a felvásárlások már 60–65 Ft-os áron folytatódtak. A szőlőtermelők a piaci és a szabályozási visszságokat olyan súlyosnak tartják, hogy febráurban tüntetést is szerveznek a parlamet elé, a budapesti Kossuth térre.

A történet nemcsak a kunsági borászatokról szól, bár valóban csak az itteni szőlőtermesztők emelték fel hangjukat a visszásságok miatt – közölte az agrárszektor.hu-val Frittmann János, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. Szerinte ez országos probléma, ráadásul nem is náluk volt a legolcsóbb a szőlő, Tokajban például még alacsonyabb felvásárlási árakkal kellett számolniuk a gazdáknak. Azt egyelőre Frittmann János sem tudta megbecsülni, hogy beadvány kapcsán mikor születhet GVH-döntés az ügyben.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu