Fukushima: egyre több a sugárfertőzött élelmiszer

agrarszektor.hu
Japán még mindig a sugárfertőzés veszélyeivel küzd: a Tokyo Electric Power elektromos művek fukusimai atomerőművéből származó radioaktív szennyezés miatt a nameko gombák is rákerültek a sugárfertőzött japán élelmiszerek listájára.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Mivel jelenleg nincs megfelelő módszerük a sugárfertőzöttség kimutatására, javítaniuk kell élelmiszer-bevizsgáló eljárásaikon, valamint a rizstermést is szigorúan ellenőrizniük kell, még az augusztus végi aratás előtt, hiszen ez legfontosabb táplálékuk.

A fukusimai atomerőműtől 40 km-re levő Szomában szabadban termesztett nameko gomba is szennyezetté vált, a megengedettnél 9-szer több céziumot találtak benne, így ezek fogyasztását is megtiltották, a vizsgálatokat elrendelték.

A helyzet igen súlyos, a kutatások folyamatosak, de eredmények azt mutatják, hogy a sugárzás mértéke az atomerőműtől 360 km-re levő helyekről származó teában, tejben, halban és borjúhúsban is meghaladja a biztonságos szintet. 

A hirosimai egyetem vizsgálata szerint pedig 1000 fukusimai gyermekből minden másodiknak a pajzsmirigyében találtak radioaktív jódot, bár életveszélyesnek nem mondható mennyiségben, de szakértők szerint az élelmiszerekben, levegőben, talajban sokáig fennálló sugárzás rákot okozhat.
a Hiogó prefektúrában lévő Kansai szupermarket-lánc által készített nyilatkozat szerint a szupermarket 30 százalékos részesedést vásárolt a kaliforniai Masami gazdaságban, hogy így láthassa el az üzleteket zöldség-gyümölcs áruval Japánban. Az Európai Unió pedig szigorítani fogja a Japánhoz közeli vizekből és a Csendes-óceán távolabbi részeiből származó import élelmiszerek radioaktivitás-vizsgálatait. A fukusimai reaktor közelében a tengervíz céziumszintje a megengedett 30-szorosa volt a múlt hónapban - írja az atv.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?