Elképesztő, miért került veszélybe az egyik leghíresebb francia sajt

agrarszektor.hu
Olyan mértékben elszaporodtak a vaddisznók Franciaország észak-keleti részén, hogy komoly veszélybe került az ország legerősebb illatú híres sajtja. A vaddisznók ugyanis jellemzően azokon a legelőkön pusztítanak, amelyeken a sajtkészítéshez tejet termelő tehenek legelnek.

A legerősebb illatú francia sajt, a Münster titka sokan szerint a különlegesen ízes helyi tejnek köszönhető. A tejet olyan tehenek adják, amelyek a hegyi legelőkön gyógy-és fűszernövényeket legelnek, mint amilyen például a turbolya, a boglárka vagy a cickafark. Az utóbbi időben azonban olyan mértékben elszaporodtak a vaddisznók a Felső-Rajna vidéken - a Münster sajt hazájában -, hogy ma már a legelők 60 százalékát feltúrják, így jelentősen károsítják azokat..

Ez azért is okoz gondokat, mert a sajtkészítőknek több szigorú szabályra is oda kell figyelniük a megfelelő sajtminőség eléréséhez. Így például azt is előírják a számukra, hogy a takarmánynövények legalább 70 százalékban helyben teremjenek.

A farmerek azért is aggódnak, mert a vaddisznók nem csak széttúrják a kaszálókat, hanem kártételeik miatt a szénába sok ürülék és por is kerül. Ez pedig az előállított tej minőségét is rontja, így francia vélemények szerint ma már komoly veszélybe kerülhet a több száz éve kialakult sajtkészítő kultúra. A gazdák és a sajtkészítők ezért felkérték a helyi vadásztársaságokat, hogy az eddigieknél jóval nagyobb mértékben gyérítsék a vaddisznóállományt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Mit tehetünk most a sikeres búza termésért? (x)

Az őszi búza termesztése mindig is meghatározó szerepet töltött be a mezőgazdaságban. A siker kulcsa a megfelelő fajtaválasztás, az okszerű tápanyagellátás, valamint a precíz növényvédelem.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?