Legyen Ön is Extra Early Bird | Agrárszektor 2025 konferencia
Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, az év egyik legrangosabb agrárszakmai eseményére.
A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.
A legerősebb illatú francia sajt, a Münster titka sokan szerint a különlegesen ízes helyi tejnek köszönhető. A tejet olyan tehenek adják, amelyek a hegyi legelőkön gyógy-és fűszernövényeket legelnek, mint amilyen például a turbolya, a boglárka vagy a cickafark. Az utóbbi időben azonban olyan mértékben elszaporodtak a vaddisznók a Felső-Rajna vidéken - a Münster sajt hazájában -, hogy ma már a legelők 60 százalékát feltúrják, így jelentősen károsítják azokat..

Ez azért is okoz gondokat, mert a sajtkészítőknek több szigorú szabályra is oda kell figyelniük a megfelelő sajtminőség eléréséhez. Így például azt is előírják a számukra, hogy a takarmánynövények legalább 70 százalékban helyben teremjenek.
A farmerek azért is aggódnak, mert a vaddisznók nem csak széttúrják a kaszálókat, hanem kártételeik miatt a szénába sok ürülék és por is kerül. Ez pedig az előállított tej minőségét is rontja, így francia vélemények szerint ma már komoly veszélybe kerülhet a több száz éve kialakult sajtkészítő kultúra. A gazdák és a sajtkészítők ezért felkérték a helyi vadásztársaságokat, hogy az eddigieknél jóval nagyobb mértékben gyérítsék a vaddisznóállományt.