Elképesztő, miért került veszélybe az egyik leghíresebb francia sajt

agrarszektor.hu
Olyan mértékben elszaporodtak a vaddisznók Franciaország észak-keleti részén, hogy komoly veszélybe került az ország legerősebb illatú híres sajtja. A vaddisznók ugyanis jellemzően azokon a legelőkön pusztítanak, amelyeken a sajtkészítéshez tejet termelő tehenek legelnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A legerősebb illatú francia sajt, a Münster titka sokan szerint a különlegesen ízes helyi tejnek köszönhető. A tejet olyan tehenek adják, amelyek a hegyi legelőkön gyógy-és fűszernövényeket legelnek, mint amilyen például a turbolya, a boglárka vagy a cickafark. Az utóbbi időben azonban olyan mértékben elszaporodtak a vaddisznók a Felső-Rajna vidéken - a Münster sajt hazájában -, hogy ma már a legelők 60 százalékát feltúrják, így jelentősen károsítják azokat..

Ez azért is okoz gondokat, mert a sajtkészítőknek több szigorú szabályra is oda kell figyelniük a megfelelő sajtminőség eléréséhez. Így például azt is előírják a számukra, hogy a takarmánynövények legalább 70 százalékban helyben teremjenek.

A farmerek azért is aggódnak, mert a vaddisznók nem csak széttúrják a kaszálókat, hanem kártételeik miatt a szénába sok ürülék és por is kerül. Ez pedig az előállított tej minőségét is rontja, így francia vélemények szerint ma már komoly veszélybe kerülhet a több száz éve kialakult sajtkészítő kultúra. A gazdák és a sajtkészítők ezért felkérték a helyi vadásztársaságokat, hogy az eddigieknél jóval nagyobb mértékben gyérítsék a vaddisznóállományt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?