Elképesztő, miért került veszélybe az egyik leghíresebb francia sajt

agrarszektor.hu
Olyan mértékben elszaporodtak a vaddisznók Franciaország észak-keleti részén, hogy komoly veszélybe került az ország legerősebb illatú híres sajtja. A vaddisznók ugyanis jellemzően azokon a legelőkön pusztítanak, amelyeken a sajtkészítéshez tejet termelő tehenek legelnek.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A legerősebb illatú francia sajt, a Münster titka sokan szerint a különlegesen ízes helyi tejnek köszönhető. A tejet olyan tehenek adják, amelyek a hegyi legelőkön gyógy-és fűszernövényeket legelnek, mint amilyen például a turbolya, a boglárka vagy a cickafark. Az utóbbi időben azonban olyan mértékben elszaporodtak a vaddisznók a Felső-Rajna vidéken - a Münster sajt hazájában -, hogy ma már a legelők 60 százalékát feltúrják, így jelentősen károsítják azokat..

Ez azért is okoz gondokat, mert a sajtkészítőknek több szigorú szabályra is oda kell figyelniük a megfelelő sajtminőség eléréséhez. Így például azt is előírják a számukra, hogy a takarmánynövények legalább 70 százalékban helyben teremjenek.

A farmerek azért is aggódnak, mert a vaddisznók nem csak széttúrják a kaszálókat, hanem kártételeik miatt a szénába sok ürülék és por is kerül. Ez pedig az előállított tej minőségét is rontja, így francia vélemények szerint ma már komoly veszélybe kerülhet a több száz éve kialakult sajtkészítő kultúra. A gazdák és a sajtkészítők ezért felkérték a helyi vadásztársaságokat, hogy az eddigieknél jóval nagyobb mértékben gyérítsék a vaddisznóállományt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. március 23. 15:09