Csúcson az élelmiszerárak: megállíthatatlan a drágulás

Csúcson az élelmiszerárak: megállíthatatlan a drágulás

agrarszektor.hu
A harmadik egymást követő hónapja emelkednek a nemzetközi élelmiszerárak a növekvő kereslet és a gyengélkedő amerikai dollár hatására. A FAO élelmiszerár-index, ami a nemzetközi kereskedelem legjelentősebb élelmiszer-alapanyagainak árváltozását követi, 2%-kal emelkedett augusztus során, amivel az elmúlt fél év legmagasabb szintjét érte el. A cukor, növényi olajok és szemes termények nemzetközi jegyzése erősödött július óta, míg a globális gabonatermés továbbra is jó úton halad az új csúcs felé.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Élen a szemes terményekkel, a gabonafélék árindexe 1,9%-kal nőtt júliushoz képest, 7%-kal meghaladva a tavaly ilyenkori értékét - írja közleményében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).  A kínai kereslettől hajtva a cirok ára 8,6%-ot ugrott, így 33,4%-kal volt magasabban 2019 augusztusához képest. A kukorica 2,2%-kal drágult az iowa-i károk hatása körüli aggodalmak közepette. A nemzetközi rizs árak szintén emelkedtek a szezonális kínálati szűkösség és az afrikai kereslet növekedése okán. A cukorár-index 6,7%-kal zárt magasabban az előző hónaphoz képest, reagálva a kedvezőtlen időjárás okozta mérsékelt európai és thai termelési kilátások hírére, illetve Kína stabil importkeresletére.

A növényi olajok árindexe 5,9%-kal emelkedett főként a pálmaolaj, illetve a szója, a napraforgó és a repce erősebb jegyzése miatt. A trend tükrözi a termelés várható csökkenését a vezető pálmaolaj-termelő országokban, dacára az erős globális importkeresletnek.

Július óta lényegében nem változott a FAO tejtermékár indexe: a tej és teljes tejpor olcsóbb lett a csendes-óceáni térség exportkészleteinek szezonális megugrása mellett, míg a vaj drágult az augusztusi hőség miatti termelésvisszaesés okozta európai exportpiaci szűkülés miatt. A húsfélék árindexe szintén tartotta értékét, amivel így is 8,9%-kal múlja alul a tavaly augusztusi szintet, mivel a marha-, szárnyas- és birkahús iránti importkereslet csökkenését ellensúlyozta a sertéshús erős kereslete a kínai piacokon.

Gabonatermelési kilátások

A FAO 25 millió tonnával csökkentette a 2020-as globális gabonatermésre vonatkozó becslését a júliusi előrejelzéshez képest, főként az Amerikai Egyesült Államok potenciálisan alacsonyabb kukoricatermése miatt. Ennek ellenére az érték 58 millió tonnával haladná meg a 2019-es mennyiséget, és ezzel rekordot döntene. Kiemelkedő kukoricatermés várható Argentínában és Brazíliában, és a globális cirokkibocsátás is 6%-kal nőhet az előző évhez képest. Szintén rekord várható a rizs esetében, amennyiben a termelés eléri a szakértők által becsült 509 millió tonnát. A FAO előrejelzése alapján a gabonafelhasználás is bővül 2%-kal 2 764 millió tonnára. A világ gabonakészletei 1,7%-kal is nőhetnek, meghaladva a 895 millió tonnát a 2021-es szezon végére. A rizs és szemestermények kereskedelmének bővülésével a globális gabonakereskedelem is várhatóan 441 millió tonnára - vagyis éves szinten 1,6%-kal - növekszik 2020-2021-ben

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?