Most már biztos: drágább lesz a kenyér Magyarországon, ennyivel emelkedhet az ára

agrarszektor.hu
Drágulhat a kenyér és más péktermékek is a közeljövőben az étkezési gabona és a nyersanyagárak emelkedése, valamint a bérköltségek növekedése miatt. A nagyon óvatos becslés szerint egy átlagember számára napi 3 forintos költségnövekedéssel kell számolni.
A tavaly ilyenkori, aratásközeli árakhoz képest durván 30 százalékkal ment fel a búza ára. Van olyan minőségi búza, amely még jobban is drágult. Komoly mértékben mentek még föl az energiaárak, a logisztikai költségek, de a munkabérköltségek is. Azt gondolom, a sütőipar nem egy olyan ágazat, ahol hatalmas nyereségek vannak, ezért nem olyan nagy az eredménytermelő képessége; a megnövekedett költségeit kénytelen lesz áthárítani a vásárlókra

 - mondta az InfoRádiónak a Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

Egyszersmind tisztázta: különbség van az átadási ár és a fogyasztói ár között.

A fogyasztói árat nem a sütőipar határozza meg, annak csak az átadási árban van szerepe, de azt is a multinacionális láncok határozzák meg, ahogy utána a termék árát is. Nekünk csak az átadási ár mértékében van tehát szerepünk, ott sem sok, csak jóváhagyhatjuk azt az árat, amelyet a vevőink jóváhagynak számunkra

 - szögezte le. Hogy a felsorolt körülmények mekkora áremelkedést generálnak, arról Septe József azt mondta: minden sütőipari szakbolthálózat a "maga ura" az ár meghatározásakor, ahogy a multinacionális cégek is saját árakat határoznak meg, más boltoknál viszont egyéni árazás lehet, ezért nem tudna jóslásba bocsátkozni.

Tovább árnyalja a helyzetet, hogy minden szereplőnek más költségei vannak, például nem mindegy, hogy kézi technológiával dolgoznak-e, valamennyire gépesített eljárással vagy automatával. Ezek a tényezők nagy mértékben befolyásolják az árképzést, de az alapanyagár és a más költségek változásából lehet következtetni az áremelésre, amelynek most nagyon komoly mértéket kell képviselnie, ugyanis tavaly ilyenkorhoz képest az energiaár 30-40 százalékkal emelkedett, de például a gázolaj is 80 forinttal drágult idén januárhoz viszonyítva, ezeket valakinek ki kell fizetni, nem tudják a vállalkozások tovább finanszírozni.

Egy magyar állampolgár, mint Septe József rámutatott, 30-39 kiló kenyeret fogyaszt el egy évben, és egy nap egy emberre 10-12 dekagramm kenyeret szoktak számolni. Így az elnök várakozása szerint napi szinten 3 forint lesz a drágulás mértéke egy átlagember számára, ebből "egy doboz cigaretta sem jön ki egy hónapban".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?