Váratlan hírek érkeztek ezekről az élelmiszerekről: ezt sokan nem gondolták volna

Váratlan hírek érkeztek ezekről az élelmiszerekről: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Elérték a csúcsot az árak a baromfihúspiacon. A jövőben már egy lassú, megjósolhatatlan ütemű árcsökkenés várható, amit a fogyasztók fizetőképes keresletének csökkenése fog elindítani. A jelek szerint ez a folyamat akár a gabonaárakra is hatással lehet.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az élelmiszerárstop kifejezetten rossz a kereskedelem számára, a hatósági áraknak abban viszont nincs szerepe, hogy mi történik a csirkemell-, illetve általában a baromfihúspiacon. Erről Bárány László, az európai méretekben is jelentősnek számító Master Good csoport tulajdonosa beszélt a Világgazdaságnak. A szakember szerint nyár elején még úgy tűnt, hogy az ársapka felpörgette a keresletet a csirkemell iránt, mostanra viszont a piacon játszódó folyamatokat már elsősorban a fogyasztók vásárlóereje, pontosabban annak csökkenése határozza meg.

Bárány László beszélt arról is, hogy Európában már megfigyelhető egy néhány százalékos fogyasztás-visszaesés, aminek az oka abban keresendő, hogy a fogyasztóknak jobban be kell osztaniuk a rendelkezésükre álló pénzt. Jönnek a téli hónapok, többet kell fordítani fűtésre, világításra, emiatt azonban jó pár termékre kevesebb jut, így a csirkehúsra is. A szakember úgy szerint a hazai fogyasztás mennyiségben már elérte azt a csúcsot, amelyet a magyar piac elbír. Az árak pedig már nem emelkedhetnek tovább, mert arra egy drasztikus keresletcsökkenés lenne a válasz.

Az viszont már most látszik, hogy a baromfihús ára a tavaszi hónapokban elindul lefelé. Ez nyilvánvalóvá vált a Master Good által a vállalat nyugat-európai partnereivel megkezdett jövő évi, első és második negyedéves ártárgyalásokból. Az áresés nem lesz drámai, várhatóan a 3-5%-os mértéket éri el, és már az első negyedévben jellemző lesz. 

A bekövetkező árcsökkenés nem a szezonális hatásnak, hanem annak köszönhető, hogy az árak elérték a csúcsukat

- hangsúlyozta Bárány László.

A termékpálya minden szakaszára igaz, hogy tetemes költségnövekedéseket kellett elkönyvelni, ezek, ha eltérő mértékben is, de átmentek a fogyasztói árakba - nyilván az ársapkás termékeket nem számítva. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint például a csontos csirkecomb fogyasztói ára a tavaly áprilisi 660 forintról idén októberre 1240 forintra nőtt, de más termékeknél is jókora az árnövekedés. Innentől kezdve lefelé vezet az út - erősítette meg a Master Good csoport tulajdonosa. 

Ezt a folyamatot már érzékelik a termékláncban, hiszen a hírek szerint például az egyik nagy gabonapiaci szereplő hétfőtől már 112 ezer forintra csökkenti egy tonna kukorica felvásárlási árát. Bárány László szerint ebben a helyzetben hiába álmodoznak a termelők a 145 ezer forintos kukoricaárról, nem lesz, aki megvegye tőlük.

Ennek a kevés és gyenge minőségű kukoricának az ára a tavaszi hónapokban 110 ezer forint alatt lesz, és ennek nincs köze ahhoz, hogy mennyi van a piacon

- mondta Bárány László.

A fogyasztói fizetőképes kereslet csökkenése tehát elindult visszafelé a termékpályákon, ez pedig minden szereplőt az árak mérséklésére késztet. Azt azonban, hogy mi lesz ennek a mértéke, nehéz megjósolni. Bárány László szerint ez nagyban függ attól is, hogy milyenek lesznek a jövő évi béremelések. Ha elérnék azt a mértéket, amekkorát a munkavállalók és a képviselőik szeretnének, akkor tovább pörögne az infláció, és lenne helye a további áremelésnek is. A Master Goodnál egyébként már döntöttek arról, hogy lesz béremelés, mégpedig két számjegyű, de a pontos mértékéről később határoznak. 

A piacszűkülés jelei vélhetően karácsony után fognak igazán megmutatkozni. Most azonban még nem lehet túl sok következtetést levonni az ünnepi időszakról. Ennek egyrészt az az oka, hogy az ünnepi bevásárlás jellemzően az utolsó 6-8 napra koncentrálódik, másrészt pedig a szakember szerint ez még olyan karácsony lesz, amelyre még az utolsó tartalékaikból is költenek a fogyasztók. Húsból, édességből nem fognak kevesebbet vásárolni, és a gyerekeknek szánt ajándékokat is beszerzik, a tartós fogyasztási cikkek vásárlását azonban nagyon sokan el fogják halasztani.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?