Egyre több ilyen tojás van Magyarországon: durva, honnan jön a külföldi áru

Egyre több ilyen tojás van Magyarországon: durva, honnan jön a külföldi áru

agrarszektor.hu
A hazai termelők tartanak a lengyel tojásimport felpörgésétől, hiszen sokak szerint egyes kereskedők máris a behozatal mellett döntöttek, mások pedig aktív tárgyalásban vannak és rövid időn belül hasonló módon fognak cselekedni. A termelőknek kifejezetten rosszkor jött az árstop, hiszen a karácsony főszezon előtt állunk, melynek hatásai ráadásul a másik fő időszak, a húsvét kínálatára is negatívan hathatnak. A hazai termelők pozícióit tehát a lengyel import átveheti, főleg, hogy a kereskedők sem tudnak több veszteséget vállalni, és ezért ezek mérséklésére a lehető legolcsóbb forrásokat részesítik előnyben. Egy dologban viszont mindenki egyetért: az árstop mielőbbi megszűnése rendezhetné a kialakult helyzetet.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Jelentős piaci zavarok kezdenek kialakulni a tojás piacán is azt követően, hogy nemrégiben a kormány árstopot rendelt el erre az élelmiszerre is. Igaz, a tojás kínálatában még nincsenek olyan hiányjelenségek, mint a cukor vagy a benzin esetében, és egyelőre úgy tűnik, ez nem is fog néhány héten belül bekövetkezni. Félő ugyanakkor, hogy ennek legfőbb oka a lengyel import felpörgése, mely tartós piacvesztést okozhat a hazai tojáságazatnak - írja a Portfolio. A vonatkozó jogszabály szerint a szeptember 30-án érvényes áron kell értékesíteni a tojást, így az akkori differenciált ár a mérvadó. Továbbra sem egységes tehát a tojás ára, hanem méret és üzletek szerint más és más. Vagyis minden egyes kategóriát minden üzletnek annyiért kell értékesítenie, mint szeptember 30-án, ez az oka annak, hogy a boltok között, de még üzleten belül is eltérő árakkal találkozunk.

EZ IS ÉRDEKELHET

Azt azonban meg kell említeni, hogy más árstopos élelmiszerrel ellentétben nem egy jól körülírt termékre terjed ki a rendelkezés. Példaként: a liszt esetében az alapnak tekinthető BL55-ösre, a tej esetében a 2,8 százalékos zsírtartalmú tejre vonatkozik az árstop, viszont itt van a tojás, mely esetében minden tartásformára és méretre vonatkozik. A megkötés az, hogy ez kizárólag a tyúktojásra vonatkozik, a fürjre például nem. Ezzel együtt a fogyasztás is megnövekedett, ami ismét a pánikvásárlásnak volt köszönhető, hiszen sok vásárló úgy gondolta, hogy nem lesz tojás előbb-utóbb. Utána pedig egy hirtelen csökkenés következik be, amelynek hátterében az állhat, hogy a kereskedők próbálják visszafogni az eladott mennyiséget és mennyiségi korlátozás vezettek be az eladásokba. A termelőknek különösen rosszkor jött az árstop, hiszen a tojás termelésében két csúcsidőszak van: a karácsonyt és a húsvétot megelőző hetek. Ezek az évnek azok az időszakai, mikor normális esetben nemcsak nagy mennyiséget tudnak értékesíteni, hanem megfelelő profitot is el tudnak érni. Meg kell említeni a csomagolást is, hiszen, ha leemelünk a boltokban egy doboz tojást (10 db), akkor abban bizony nagyjából 100 forintot fizetünk csak a dobozért.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jön a lengyel import

A termelők jelzései szerint ráadásul a megrendeléseik csökkenése mögött korántsem csak a pánikbeszerzés lecsengése van. Egyre több olyan formális és főleg informális értesülés van, hogy a kereskedelem az importtojás felé fordul. Itt elsősorban a lengyel tojás jön szóba, amely már korábban is jelen volt időszakos jelleggel a magyar kereskedelemben - ennek fő oka az, hogy a lengyel szektor gyakorta belefut a túltermelésbe, és egyébként is hatékony előállítónak bizonyul. A lengyel túltermelés eddig tehát jobbára az exportfelesleg levezetését szolgálta, ám ez most megváltozhat. Egyes termelők szerint vannak kereskedelmi szereplők, akik már most hoznak be lengyel tojást és mások is aktív tárgyalásokban vannak ezzel kapcsolatban. A tojáselőállítók félelme az, hogy a korábban sporadikusan jelentkező és még kezelhető lengyel import tartósnak és a korábbiakhoz képest nagyobb arányúnak bizonyul majd, amely a hazai beszállítók piacvesztését eredményezheti. Az ársapkával pedig nem értenek egyet, hiszen veszteséget jelent számukra.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31