Hiába van bőven, alig esznek a magyarok ilyen húst: miért nem kell itthon?

Hiába van bőven, alig esznek a magyarok ilyen húst: miért nem kell itthon?

agrarszektor.hu
„Nyúl-j bele” országos kampány a hazai nyúlhús-fogyasztás népszerűsítésére a soroksári Auchan áruházban. Az eseményen Ondré Péter az Agrármarketing Centrum ügyvezetője, Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi szervezet és Terméktanács elnöke, valamint Varga László az Auchan beszerzési igazgatója tartott sajtótájékoztatót. A tájékoztató után Bede Róbert mesterszakács készített ízletes nyúlételeket az érdeklődőknek. Az évben országszerte több helyszínen lesz látványfőzés és kóstoltatás a Tetrabbit Kft - hazai nyúlhús feldolgozó támogatásával, melynek célja, hogy minél többen megismerjék a nyúlhúsból készíthető ínyencségeket, azok élettani előnyeit és elkészítésének igen változatos módjait.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője elmondta: először 2017-ben népszerűsítették önálló kampánnyal a nyúlhús fogasztást. Az azóta eltelt időszak talán legnagyobb sikere, hogy ma már a legtöbb kiskereskedelmi áruházlánc polcán folyamatosan elérhető a nyúlhús előre csomagolt, konyhakész formában. Ez nagyban megkönnyíti a háziasszonyok dolgát, nem csoda, hogy a rendkívül kedvező élettani hatásokkal bíró nyúlhús ma már nem csak a húsvéti időszakban, de egész évben népszerű alapanyag.

Juráskó Róbert a Nyúl Terméktanács elnöke elmondta, a kampány célja, hogy megismertessék a fogyasztókkal ezt a könnyen emészthető, zsírszegény, egészséges és ízletes fehér húst, hogy a nyúlhús minimum heti egyszer a magyar családok asztalára kerüljön. A nyúlhús gasztronómiai értéke is igen magas, talán nem véletlen, hogy a kiemelkedő konyhakultúrával rendelkező országokban gyakori fogásnak számít. Számtalan kreatív módon elkészíthetőek a nyúl különböző részei, és bátran választhatóak akár az ünnepi menük csúcspontjának csakúgy, mint hétköznapi ebédek vagy grill partik ízletes főfogásának. A nyúlhús kedvező táplálkozás-élettani hatásai alkalmassá teszik arra, hogy diétás étrenden élők, kisgyermekek és idősek is fogyaszthassák. Méltán mondhatjuk, hogy a nyúlhús a 21. század fehérje forrása.

Varga László, az Auchan Magyarország beszerzési igazgatója kijelentette, hogy az Auchan áruházak a nyúlhús hatékony népszerűsítését a széles termékkínálatban és a kedvező árakban látják. Gazdag állandó választékkal várják a vásárlókat friss nyúlhús termékekből, melyek közül a legnépszerűbbek a pecsenyenyúl lapocka, a nyúl apróhús, a pecsenye nyúlcomb, de olyan különlegesség is megtalálható, mint a nyúlmáj. Bede Róbert mesterszakács a helyszínen felállított látványkonyhában elkészített-, több mint 300 adag, ízletes nyúlkóstolóval kínálta az érdeklődőket.

A 2022-es évben hazánkban, két üzemben közel 4 millió vágónyulat dolgoztak fel 10335 tonna élősúlyban. A vágóüzemek 100%-ban hazai előállítású, magyar nyulat kínálnak. A koronavírus-járvány, az orosz-ukrán háború hatásai és a drasztikus energia-, takarmány áremelkedések mind-mind nehéz helyzetbe hozták a nyúltenyésztőket. Az üzemek teljesítménye együttesen 2022-ben 8,6%-os csökkenés volt, ez a 2021-es évhez képest. Magyarország a mai napig az egyik legnagyobb nyúlhús exportőr Európában, a friss magyar nyúlhús kedvelt termék a gyors szállítás, a kiváló minőség és a rugalmasság okán. Magyar nyúlhús kerül többek között Németország, Svájc, Olaszország, Spanyolország, Románia, Hollandia hűtőpultjaira és éttermi hálózatába.

Az elmúlt évben a belföldi nyúlhús forgalmazás tovább bővült. Mostanra már minden nagyobb áruházláncban napi termékként megtalálható a magyar nyúlhús. 2020-ban 583 tonna nyúlhús, még 2021. évben 711 tonna, és 2022. évben közel 750 tonna nyúlhús termék kerül értékesítésre a hazai üzletláncokon és nagykereskedőkön keresztül, főként 0,5 és 1 kg-os kiszerelésű konyhakész termékekként.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?