Durván felpörgetnék a törökök az élelmiszerexportot

Durván felpörgetnék a törökök az élelmiszerexportot

agrarszektor.hu
A török élelmiszeripar célja, hogy középtávon 1 milliárd dollárra növelje a nagy japán piacra irányuló exportját – írja a Hürriyet Daily News. A török élelmiszerkivitel egyre jelentősebb az utóbbi években, az ország ambíciózus céljai között pedig a távol-keleti piacok meghódítása is szerepel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A török vállalatok részt vettek a március 5. és 8. között a japán fővárosban megrendezett 50. Nemzetközi Élelmiszer- és Italkiállításon (Foodex). Az ország élelmiszeripari cégei jó üzleti kapcsolatokat alakítottak ki a Foodex során, ami javította a japán piacra irányuló export 1 milliárd dollárra történő növelésének kilátásait - mondta Ali Işık, az Égei-tengeri Aszaltgyümölcs-termékek Exportőr Szövetségének vezetője. Megjegyezte, hogy a japán vásáron részt vevő vállalatok száma idén 39-ről 51-re nőtt, és a Foodexen szélesebb termékválasztékot mutattak be.

Törökország Japánba irányuló élelmiszerexportja 2024 első két hónapjában 42 százalékkal, 69 millió dollárról 98 millió dollárra nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest.

Körülbelül 30 évbe telt, mire eljutottunk oda, ahol most vagyunk a japán piacon. De a növekedésünk ezen a piacon az elkövetkező években sokkal gyorsabb ütemet fog felvenni

 - mondta Işık.

Komoly célt tűztek ki

A szakember szerint Törökország számos terméket exportál Japánba, többek között tésztát, mag nélküli mazsolát, halat, olívaolajat, gyümölcsöt és zöldséget. Hozzátette:

Középtávon képesek leszünk 1 milliárd dollár értékű élelmiszeripari terméket exportálni.

A január-februári időszakban a Japánba irányuló halászati és állati termékek szállítása 49 millió dollárral végzett az élen. A gabonafélék, hüvelyesek és olajos magvak Japánba irányuló exportjából származó bevétel 18 millió dollárt tett ki.

Törökország teljes Japánba irányuló exportja 146 millió dollárt tett ki 2024 első két hónapjában, ami 20 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest, az élelmiszerexport pedig az összes kivitel 67 százalékát tette ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?