Durván felpörgetnék a törökök az élelmiszerexportot

Durván felpörgetnék a törökök az élelmiszerexportot

agrarszektor.hu
A török élelmiszeripar célja, hogy középtávon 1 milliárd dollárra növelje a nagy japán piacra irányuló exportját – írja a Hürriyet Daily News. A török élelmiszerkivitel egyre jelentősebb az utóbbi években, az ország ambíciózus céljai között pedig a távol-keleti piacok meghódítása is szerepel.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A török vállalatok részt vettek a március 5. és 8. között a japán fővárosban megrendezett 50. Nemzetközi Élelmiszer- és Italkiállításon (Foodex). Az ország élelmiszeripari cégei jó üzleti kapcsolatokat alakítottak ki a Foodex során, ami javította a japán piacra irányuló export 1 milliárd dollárra történő növelésének kilátásait - mondta Ali Işık, az Égei-tengeri Aszaltgyümölcs-termékek Exportőr Szövetségének vezetője. Megjegyezte, hogy a japán vásáron részt vevő vállalatok száma idén 39-ről 51-re nőtt, és a Foodexen szélesebb termékválasztékot mutattak be.

Törökország Japánba irányuló élelmiszerexportja 2024 első két hónapjában 42 százalékkal, 69 millió dollárról 98 millió dollárra nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest.

Körülbelül 30 évbe telt, mire eljutottunk oda, ahol most vagyunk a japán piacon. De a növekedésünk ezen a piacon az elkövetkező években sokkal gyorsabb ütemet fog felvenni

 - mondta Işık.

Komoly célt tűztek ki

A szakember szerint Törökország számos terméket exportál Japánba, többek között tésztát, mag nélküli mazsolát, halat, olívaolajat, gyümölcsöt és zöldséget. Hozzátette:

Középtávon képesek leszünk 1 milliárd dollár értékű élelmiszeripari terméket exportálni.

A január-februári időszakban a Japánba irányuló halászati és állati termékek szállítása 49 millió dollárral végzett az élen. A gabonafélék, hüvelyesek és olajos magvak Japánba irányuló exportjából származó bevétel 18 millió dollárt tett ki.

Törökország teljes Japánba irányuló exportja 146 millió dollárt tett ki 2024 első két hónapjában, ami 20 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest, az élelmiszerexport pedig az összes kivitel 67 százalékát tette ki.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?