2020. július 8. szerda Ellák

Hírek - Élelmiszer

3 milliárd forintnyi adó befizetését úszta meg a Tesco

Egy legális adóoptimalizációs megoldásnak köszönhetően tavaly 3 milliárd forintnyi adóbefizetést spórolt meg itthon a Tesco, mivel a svájci fióktelepénél mutatott ki a készpénzállományon közel 17 milliárd forintnyi nyereségen - mutat rá mai cikkében a Magyar Idők.
 
 

A lap a nyilvános mérlegadatok alapján írt összefoglalója szerint tavaly mintegy 160 milliárd forintnyi készpénzállományt helyezett ki a Tesco a Svájcban fenntartott fióktelepéhez (a szállítói hitelekből), amelyen 16,6 milliárd forintnyi pénzügyi eredményt realizált. Ezután 1,5 százaléknyi nyereségadót fizetett Svájcban, a magyarországi 19 százalékos közteher helyett és ez a spórolás így elérte a 3 milliárd forintot, amitől elesett a magyar államkassza. A lap egyébként emlékeztet arra, hogy az elmúlt évek pénzügyi beszámolói szerint ugyanezzel a svájci megoldással 2009 és 2013 között összesen 41,7 milliárd forintnyi pénzügyi eredmény mentesült a társasági adó megfizetése alól idehaza.

A cikk további érdekesebb információi:

 • A Tesco 13,2 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta 2015-öt, ebből a fizikai dolgozóknál végrehajtott béremelés kevesebb, mint 2,5 milliárd forintba került
 • A vállalat teljes munkaidős létszáma 2015-ben 2,8 százalékkal, azaz hatszáz fővel csökkent, amely változást csak részben ellensúlyozta, hogy amikor az elvándorlás már a működést veszélyeztette, 35 százalékkal ugrott meg a részmunkaidőben, szakképzettség nélkül foglalkoztatott szezonális munkavállalók alkalmazása.
 • A teljes munkaidős dolgozói állomány azonban öt év alatt 4500 fővel csökkent a láncnál úgy, hogy a hazai kiskereskedelmi értékesítés bővülésével együtt az áruházlánc eladásai folyamatosan nőttek.
 • A cikk szerint a fenti munkavállalói állományi létszámváltozások mellett a munkavállalóknak kifizetett bértömeg egy százalékkal csökkent
 • Az elmúlt öt évet tekintve mindössze 3,2 százalékos volt a jövedelmek emelése a vállalatnál, ami reálértéken 7,4 százalékos csökkenésnek felel meg
 • Tavaly a dolgozók átlagkeresete alig másfél százalékkal emelkedett, míg öt év alatt évente kevesebb, mint egy százalékot ért el a bérfejlesztés.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu