2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Élelmiszer

Aggasztó, ami a magyar feldolgozóiparban zajlik: sorsdöntő hónapok jönnek

A Magyar Hűtő-és Konzervipari Szövetség tagjai aggodalommal várják az idei feldolgozó szezon indulását, tekintettel az évtizedek óta nem tapasztalt szélsőséges világpiaci környezetre. Az egész világpiacra kiterjedő, többnyire már két számjegyű infláció, bizonytalanság van az alapanyagok piacán, töredezett ellátási láncok, energiaár-robbanás és csomagolóanyag-ellátási gondok is adódtak.
 
 

A konzerv- és hűtőipar alapvető gondja abból fakad, hogy a takarmánykukorica ára már évek óta az inflációt meghaladó mértékben növekszik, és így a két meghatározó termékük, a csemegekukorica és a zöldborsó területe folyamatosan csökken. A visszaesés a zöldborsónál a szembetűnőbb, az utóbbi 5 évben 20 százalékkal szűkült a területe, de a csemegekukorica termesztése sem olyan vonzó már, mint korábban. A csökkenést az sem tudta megállítani, hogy az előző 3 évben gyakorlatilag megduplázódott mindkét nyersanyag felvásárlási ára - írja a FruitVeb. Az utóbbi években kialakult gazdasági környezet szélsőséges tendenciáit tovább erősítette a már majdnem három hónapja tartó háború.

 

A háború közvetlen hatásai, az EU által több hullámban meghozott és elfogadott embargós lépések csak tovább erősítették a rossz irányba mutató gazdasági tendenciákat és piaci mozgásokat: 

 • Jelenleg egy ipari feldolgozó 3-5-szörösét fizeti a gáz egy-másfél évvel ezelőtti árának, és hasonlóan többszörösét a villamos energiáért
 • Bár a kormányzati törekvések ez irányba mutatnak, egyáltalán nem biztos, hogy végig stabil és kiszámítható lesz a gazdaság gázellátása, és ez elsősorban a konzerv-feldolgozókat érzékenyen érinti. Az energiaszolgáltatók csak spot ügyletekre hajlandók, senki nem hajlandó hosszú távú megállapodásokra, ami nagyon bizonytalan gyártási környezetet eredményez
 • Rendkívüli a bizonytalanság a beszállítói piacon is: a feldolgozáshoz szükséges segédanyagok egyikét sem lehet stabil, hosszú távú szerződésekkel lefedni, a csomagolóanyagok árát és mennyiségét csakis rövid távra, maximum egy-két hónapra hajlandók a beszállítók biztosítani, ezzel is bizonytalanná téve a feldolgozást.
 • A jelentős alapanyagár-növekedés és egyéb költségek fent említett mértékű, robbanásszerű növekedése nagy mértékű plusz finanszírozási igényt fog jelenteni a feldolgozóiknak, ami növelni fogja a pénzügyi terheket és ezt még tetézik a látványosan megugró hitelkamatok. Itt nagy szükségét érezzük a segítségnek, a kamattámogatott hitelkonstrukcióknak.
 • Továbbra sem látják biztosan, hogy ezeket a rendkívüli mértékű ármozgásokat, a nagyon jelentős költségnövekedést milyen mértékben tudjuk érvényesíteni értékesítési piacaikon. Vajon versenytársaik hasonló mértékű költségváltozást szenvednek-e el, és így versenyképesek maradnak-e, tudnak-e eredményesen működni és értékesíteni?

A válaszokat az elkövetkező két-három hónap fogja elhozni. Mindenesetre az ágazat felkészült, és felfokozott várakozással tekint a rövidesen induló szezonra, ami remélik, bőséges, jó minőségű termést fog hozni, és stabil kiszámítható ellátást, így pedig zökkenőmentes feldolgozást és sikeres értékesítést eredményez.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben