Berlusconi húsvét előtt dönti romba az olasz húsipart

agrarszektor.hu
Silvio Berlusconi négyszeres olasz miniszterelnök igazán tudja, hogyan kell feldühíteni a húsipari szereplőket. Éppen húsvét előtt csatlakozott egy vegetáriánus kampányhoz, és rögtön "örökbe is fogadott" öt bárányt, amelyeket levágásra ítéltek az ünnepekre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A médiához mindig is kiválóan értő 80 éves expolitikus cumisüvegből itatta, és kedvesen ölelgette a jámbor jószágokat, arra biztatva honfitársait, hogy mindannyian óvják meg egy-egy állat életét, és tartsanak  vegetáriánus húsvétot. A playboy milliárdos nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni azt a hírt, hogy az utóbbi években áttért volna a vegetáriánus életmódra.

Az olaszok lényegében 2000 éve bárányt esznek Jézus kereszthalálának és feltámadásának ünnepén. Az ISTAT nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint azonban a levágott állatok mennyisége az utóbbi években rohamosan csökkenő tendenciát mutat. Míg 2010-ben 4,6 millió fiatal birka került így tavasztájt vágóhídra, addig 2015-ben már csupán 2 millió. Az állatjogi aktivisták sorozatos kampányai - úgy tűnik - megtették hatásukat, hiszen egyre kevesebb olasznak van kedve falatozni az anyjuktól akár már négyhetes korukban elszakított bárányokból.

A tradíció visszaszorulásában természetesen a komoly árdrágulás is szerepet játszik, hiszen a comb kilóját 20 euró (több mint 6 ezer forint) körül mérik az ünnepek környékén. Az emberek tőlünk nyugatabbra sem válogatósak, akinek ugyanis ezt nem bírja el a pénztárcája, az elmegy a szupermarketbe, és másfajta húst vásárol a családi asztalra. Olaszországban a bárányfogyasztók tábora mellett egyébként az állatvédőké is meglepően népes, a LAV állatvédő liga például 40 ezer tagot számlál, és ezzel Európa legnagyobb ilyen szervezetei közé tartozik.

Berlusconi az utóbbi években egyre inkább eltávolodott a politikától, különösen azóta, hogy 2013-ban adócsalás miatt el is ítélték. Pártja, a Forza Italia népszerűsége azonban még mindig a magasban van, bár az ehhez hasonló kampányok nem feltétlenül nyerik el az összes választópolgár tetszését. Az olasz húsiparosok lobbiszervezete (Assocarni) máris támadta a milliárdost, arra szólítva fel a hirdetőket, hogy bojkottálják a médiamogulként is ismert Berlusconi sajtóorgánumait.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31