2020. május 27. szerda Hella

Hírek - Élelmiszer

Czerván: ez jogos igény, de "kakukktojás" is

Jogos kérés, hogy a sertés tőkehús után más ágazatok is hasonló elbánásban részesüljenek – jelentette ki egy szakmai konferencián Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára. Az újabb áfacsökkentésekhez azonban a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hozzájárulása is kell, ráadásul az áfamérséklés „kakukktojásnak” is számít.
 
 

Nagy nyomás van a tárcán, hogy más ágazatok is részesüljenek hasonló elbánásban – fogalmazott az MTI szerint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) közelmúltbeli szakmai tanácskozásán. Mint ismert, a kormány januártól csökkentette 27 százalékról 5 százalékra a sertés tőkehús áfáját.

Az áfacsökkentés kiterjesztése jogos kérés, főleg a baromfi ágazatban, amit a jelenlegi intézkedés tapasztalatainak függvényében vizsgálnak meg – közölte az államtitkár. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hozzájárulása is szükséges, mivel az áfacsökkentés adóbevétel-kieséssel jár, és a gazdasági tárca felelős a költségvetési hiánycél betartásáért. Az áfacsökkentés ráadásul "kakukktojás", mert a kormány adópolitikájának középpontjában a fogyasztási típusú adók (áfa) arányának növelése és a munkát terhelő adók csökkentése áll – fogalmazott Czerván György.

A januári sertésáfa-csökkentés nyomán sorra jelentik be igényeiket más agrárágazatok képviselői is a további áfamérséklésekre. Máris bejelentkezett a tej-, a baromfi, a zöldség-gyümölcs és a halágazat, de további termékpályákon is beindulhat a lobbizás.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu