2020. május 26. kedd Fülöp, Evelin

Hírek - Élelmiszer

Dömpingszerűen lepi el Európát a lengyel pulyka

Dömpingszerűen önti el a lengyel pulyka az európai piacot. Emiatt a tavalyinál nehezebb évre számít a piacvezető szarvasi Gallicoop Zrt.
 
 

Negatívan hathat az idei pulykaforgalomra, hogy az európai piacot elöntötte a lengyel árudömping – közölte az MTI-vel Erdélyi István, a Gallicoop elnök-vezérigazgatója. Tavaly a lengyelek - a hivatalosan bejelentett adatok szerint - 520 ezer tonna pulykaterméket állítottak elő, így az uniós csatlakozásuk óta megháromszorozták kibocsátásukat, amelynek hatására január óta körülbelül 20 százalékkal esett a pulykamell ára.

Gondot okozhat az is, hogy a távol-keleti piacok még nem álltak vissza a madárinfluenza miatti visszaesés után. Az elrendelt importkorlátozást Japán, Dél-Korea és Hongkong már feloldotta, de egyelőre csak a korábbinál kisebb volumenben lehet odaszállítani termékeket. Várható ugyanakkor, hogy egy-két hónapon belül ismét megnyílik a dél-afrikai piac is.

Április végén új csomagolóüzemet helyezhetnek üzembe
Várhatóan április végére elkészül a Gallicoop új, 1,6 milliárd forint értékű csomagolóüzeme. A beruházás költségének 50 százalékát a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosítja, cserébe a cég további 25 dolgozó foglalkoztatását vállalta. Szeptember elején új készresütő géppel bővül a Gallicoop panírüzeme is, amelynek kapacitása ezzel 5,5 ezer tonnáról 8-8,5 ezerre nőhet. A társaság ma 1045 főt foglalkoztat.


A Gallicoop Zrt. adja a hazai pulykahús termelés 40 százalékát. A Gallicoop évente mintegy 8 ezer tonna húskészítményt, 5 ezer 500 tonna panírterméket és 22 ezer tonna húsárut értékesít, ennek mintegy 40 százalékát exportálja. Az elmúlt évet mintegy 600 millió forint nyereséggel zárta a cég, miközben árbevétele várhatóan 30,7 milliárd forintra csökken. Erdélyi István a tavalyitól némileg elmaradó, 400-600 millió forint nyereségre számít 2018-ban.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu