2020. július 6. hétfő Csaba

Hírek - Élelmiszer

Folytatódnak az élelmiszerrazziák

Eddig 6,4 millió forint bírságot szabtak ki a téli szezonális élelmiszer-ellenőrzésen 62 esetben, és több mint 15 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. Az ellenőrzés idén is december 1. és 31. között zajlik az ország egész területén.
 
 

Országosan mostanáig 2125 ellenőrzést tartottak – foglalta össze az eddigi eredményeket Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. Leggyakrabban a nyomon követhetőségre vonatkozó szabálytalanságokat találtak - tette hozzá.

A Nébih koordinál

Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával a megyei, járási kormányhivatalok szakemberei végzik, kiemelten ellenőrzik a hús- és hústermékek előállítását, forgalmazását, az édesipari termékeket, a hal- és a zöldség-gyümölcs forgalmazást, az italokat. Az ellenőrök karácsonyi rendezvényeket, vásárokat, piacokat is ellenőriznek.

Összesen 251 ellenőrzés élelmiszert-előállító helyen, 922 élelmiszer forgalmazásban, 345 pedig vendéglátóhelyen történt. A tavalyi évhez képest csökkent a higiéniai hiányosságok, valamint a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságok aránya. Javulást mutat a dolgozók képzettségével és egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosságok aránya is, eddig hat alkalommal kellett az élelmiszert előállító létesítmény tevékenységét korlátozni. Nőtt viszont a fogyaszthatósági és a minőségmegőrzési idő miatt a forgalomból kivont termékek aránya az előző évhez képest - mondta.

Több mint 10 ezer vizsgált élelmiszer

Zsigó Róbert tájékoztatása szerint több mint 10 ezer hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak, ezek 3,8 százalékát kellett kivonni a forgalomból, 15,9 tonnát. A piacokon a lejárt minőségmegőrzési idő miatt 5 magyar és 9 külföldi szaloncukor tételt kellett kivonni a forgalomból, 169 kilogrammot, több mint 200 ezer forint értékben.

Országosan 607 szállítmányt vizsgáltak, szabálytalanságot nem találtak a hatósági állatorvosok, így eddig nem szabtak ki bírságot sem. Az élőhal szállítmányoknál 18 esetből egynél találtak állatvédelmi szabálytalanságot az ellenőrök.

Ellenőrzések a zöldségpiacon

A zöldség-gyümölcs ellenőrzéseken 197 forgalmazó 515 tételét vizsgálták, 33 esetben találtak többségében nyomon követhetőségi, minőségi hibát, és 32 eset miatt szabtak ki 3,8 millió forint bírságot, 14,5 tonna terméket vontak ki a forgalomból.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu